V Congrés de les Dones del Baix Llobregat
Raquel Sánchez.

El Teatre Plaza i el campus de la UPC a Castelldefels ha acollit, aquest cap de setmana, el 5è Congrés de les Dones del Baix Llobregat amb el lema “100% Feminista”. L’objectiu ha estat el d’impulsar el moviment feminista del Baix Llobregat, mostrar la força de les dones i denunciar que encara falta molt per arribar a la plena igualtat.

La inauguració del Congrés va comptar amb la intervenció, via vídeo, de la Vicepresidenta del Govern i Ministra d’Igualtat, Carmen Calvo, la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i de la vicepresidenta 1a del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Raquel Sánchez.

El congrés ha comptat amb 7 comissions de treball coordinades per persones expertes i ha comptabilitzat fins a 28 activitats organitzades als diferents municipis al llarg d’aquest any vinculades a les temàtiques proposades. Els eixos dels debats han estat la transversalitat de gènere a les polítiques públiques, l’economia feminista, dones i tecnologia, perspectiva de les dones als mitjans de comunicació, violències masclistes / assetjament sexual i l’esport femení.

De les conclusions extretes ara es farà un full de ruta a seguir en els propers 4 anys i sobretot comunicar tota aquesta feina a la ciutadania per eixamplar la xarxa de persones implicades en la ideologia transformadora que és el Feminisme.

A més una altra iniciativa pionera ha estat l’elaboració del Decàleg per a la construcció de ciutats feministes, 10 punts bàsics als quals s’hi adhereixen els ajuntaments i el Consell Comarcal declarant-se respectivament municipi o comarca feminista, amb el compromís de posar en pràctica els seus principis.

D’entre les moltes idees força que han sorgit dels intensos debats es destacarien tres:

  •   Ni un pas enrere en les conquestes feministes. Hem d’estar vigilants perquè el    patriarcat no perdona el discurs feminista.
  •    Hem de portar el feminisme al cor de la política.
  •    Les dones han de ser-hi en tots els espais de poder i decisió