Vanessa Bastida
Foto: cortesia de Vanessa Bastida)

El ciclisme gavanenc està d’enhorabona. Als èxits aconseguits en les darreres setmanes pel Club Ciclista Ratpenat ara s’hi suma Vanessa Bastida, que s’ha proclamat campiona de la cursa ciclista del Timbaler del Bruccompetint amb l’equip RCB Motor Begues. La gavanenca ha guanyat en la categoria de Masters 40, i al mateix temps va quedar primera en dones a la general, per la qual cosa va aconseguir aquest campionat.

Bastida creu que “la cursa va ser atípica perquè normalment les curses solen ser en circuits tancats i totalment plans, però aquesta cursa tenia un desnivell de gairebé 1.000 metres acumulats. El meu perfil és precisament d’escaladora, i així és com vaig aconseguir pujar al podi”. Una experiència, per cert, “molt emocionant, ja que al darrere hi ha molta dedicació, entrenaments diaris, treure temps per treballar i per la família, costa tot molt, així que el dia que fas la cursa i guanyes sents una satisfacció enorme”.

En aquesta cursa competien només unes 10 dones, i és que “no és habitual que corrin dones en aquest tipus de curses. Hi ha curses específiques per a dones, poques però n’hi ha, i en aquesta corríem juntament amb els homes que, tot i la seva edat, tenen un estat de forma molt elevat i hi ha poques donen que els hi puguin aguantar el ritme”. Els homes, en aquest sentit, feien una distància de 80 quilòmetres, mentre que les dones feien 50.

Per preparar-se per aquesta carrera, Bastida ha canviat la seva rutina d’entrenaments: “Els ciclistes d’aquesta zona de Gavà, Viladecans i Castelldefels, normalment fem molt autovia, les terminals de l’aeroport, i la part del Remolar-Filipines. Però per aquesta cursa ens hem centrat en fer sèries de pujades i baixades a Begues o a l’abocador clausurat del Garraf, per tal d’estar més preparat el dia de la carrera per un desnivell d’aquest tipus que no és l’habitual”.

La clau, segons Bastida, és “el ritme de la cursa, que és el que marca el cansament. Per exemple, 50 quilòmetres no és una gran distància pels que estem acostumats a fer ciclisme, però el tema és a quina velocitat es fan aquests 50 quilòmetres. A mi em va sortir una velocitat mitjana de 32 quilòmetres per hora, el que és un ritme frenètic, pujant el més ràpid que pots i fent les baixades sense deixar de pedalar”.