Vanessa Bastida
Vanessa Bastida

La gavanenca Vanessa Bastida ha guanyat el Challenge de Ciclisme Màsters en categoria de dones, una competició que organitza la secció de veterans de la Federació Catalana de Ciclisme. És una competició en la que participen els considerats màsters, és a dir, els corredors que tenen a partir de 30 anys, agrupats en categories dels de 30, 40, 50 i 60 anys, i que s’ha estructurat en 16 curses que van donar inici el passat mes de març i van acabar el setembre. Bastida, que competeix amb el RCB Motor Begues, ja era matemàticament campiona, de fet, en la penúltima cursa de les 16, ja que els punts assolits feia impossible que cap altre competidora la pogués agafar.

La gavanenca ens ha confessat que li ha costat molt aconseguir aquest títol: “Jo fa 15 anys que faig ciclisme, però mai havia competit en una competició amb ciclistes d’aquest nivell. Portava un any i mig entrenant, però ha estat dur perquè el ritme és el que imposen els homes, ja que les dones correm amb els homes de 50 i 60 anys, i per tant són carreres molt explosives amb una velocitat mitjana molt alta”.

Una dada en aquest sentit: en algunes carreres aquesta velocitat mitjana pujava als 40 quilòmetres per hora, el que “per una dona de 40 anys com jo ha representat un esforç important, a més amb un calendari molt intens amb curses gairebé tots els caps de setmana, el que pràcticament no et deixava temps per recuperar i descansar”.

Córrer en la mateixa cursa que els homes es converteix, doncs, en un doble repte per una dona ciclista: “La nostra gran fita durant tota la carrera és no despenjar-nos del paquet dels homes, que van tots junts. Al final de la carrera és quan molts corredors s’escapen i decideixen la cursa, però el cas és que has de mantenir la velocitat mitjana d’aquest ritme que imposen els homes que, tot i que tenen 50 i 60 anys i no es poden comparar amb els joves, estan en plena forma encara”.

Bastida, doncs, s’ha mostrat “molt contenta” d’haver aconseguit aquest títol, més tenint en compte que “soc mare i treballo, i és molt complicat compatibilitzar la vida familiar amb un entrenament diari, i també amb la participació en les curses amb els riscos que això comporta com ara caigudes o lesions, així que és una satisfacció no només guanyar sinó veure com cada dia vas millorant esportivament”.