Víctor Emil
Emil, en una imatge promocional de l'obra "Por siempre juntos"

L’actor gavanenc Víctor Emil ha rebut una nominació en els premis Victoria Espinosa de Puerto Rico. Es tracta dels premis nacionals de teatre i, per tant, són els més importants dels que s’atorguen en el país caribeny. La nominació no és com actor, sinó per la seva participació en l’obra “Por siempre juntos”.

Emil, en declaracions exclusives a aquest mitjà, ha valorat positivament aquesta nominació però admet que no li treu la son: “No m’acaba de preocupar si m’emporto el premi o no, estic molt content perquè al final només tinc 21 anys, he anat a un altre país diferent del meu a guanyar-me la vida i he acabat nominat a un premi. Crec que està molt bé per ser la primera vegada que estic fora de casa, estic molt orgullós”.

“Por siempre juntos” és una obra inspirada en “Bodas de sangre”, de Federico García Lorca, i Emil ha fet un total de 64 representacions a la capital de Puerto Rico, San Juan. Al principi l’actor gavanenc estava “una mica acollonit, la veritat, perquè vam tenir molt poc temps per poder preparar-la, de fet vaig arribar a Puerto Rico i només vam estar dues setmanes per muntar-la”. Al final, però, “el públic va sortir molt content i vam tenir molt bones crítiques. També va haver gent que, per la presentació que fèiem, es van quedar una mica fora de context perquè al final estàvem fent García Lorca de manera espanyola tot i que la producció era porto-riquenya, i és que vaig insistir molt en que el que estàvem representant havia de ser el més semblant a com ho hauríem fet a Espanya, sense canvis d’accent ni de vocabulari i respectant al màxim el text de Lorca”.

Els premis Victoria Espinosa celebren la seva segona edició i van ser promoguts per Antonio Morales, que és el responsable del Departament d’Arts i Cultura de San Juan i que abans havia estat director de teatre i de cinema. L’objectiu que va guiar a Morales en la creació d’aquests premis, segons ens explica Emil, és el de “reconèixer a l’artista porto-riqueny i internacionalitzar la cultura autòctona de Puerto Rico per intercanviar-la amb la d’altres països de parla hispana”. El nom dels premis fa referència a Victoria Espinosa, una gran artista i actriu porto-riquenya “que té un ampli reconeixement semblant, per exemple, al que té un altre conegut porto-riqueny, Benicio del Toro”.

Els premis s’entreguen el 15 de setembre al Teatro Tapia de San Juan, i passi el que passi Emil ja té en cartera un altre projecte: una pel·lícula anomenada “Sensibles” “que, depenent de la productora, s’estrenarà a finals d’any o a principis del que ve”. Emil és el protagonista d’aquesta producció que “vaig rodar aquí a Catalunya i que està parlada en català”.