regreen

Una representació municipal s’ha apropat avui al Casal Municipal de la Gent Gran Can Tintorer per visitar la instal·lació Regreen, un projecte itinerant impulsat per Aigües de Barcelona i Cetaqua. L’objectiu és demostrar el potencial de l’aigua regenerada per a l’agricultura hidropònica en entorns urbans, d’acord amb la necessitat de trobar solucions circulars en territoris amb dèficit hídric.

L’agricultura hidropònica consisteix en el cultiu de plantes utilitzant substrats minerals en lloc de sòl agrícola, cosa que permet estalviar consum d’aigua i fertilitzants i obtenir cultius d’alta qualitat mitjançant el control de les dosis de nutrients. Aquests cultius es poden desenvolupar en condicions desfavorables, com és el cas de les ciutats, on l’aigua i l’espai són escassos.

Regreen aprofita, doncs, un tipus de cultiu que millora el reg convencional i que, a més, fa servir aigua regenerada. Aquesta es depura sotmetent-la a un tractament desinfectant per eliminar-ne els microorganismes, amb l’objectiu de fer-la apta per a la seva reutilització com ara el reg de parcs i jardins, la neteja de carrers o fins i tot l’agricultura.

L’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, s’ha mostrat convençuda de què “aquest és el camí per a totes aquelles aigües que no siguin de boca. Les que podem fer servir a nivell d’indústria, de camps, de conreu, etc., hauran de ser aigües regenerades, amb un tractament que ens garanteixi que es fa un bon ús. La feina que s’ha fet aquí és optimitzar-la perquè tinguem un exemple de com es farà servir”.

La visita ha estat guiada per la Directora d’Innovació i Coneixement d’Aigües de Barcelona, Catalina Balseiro, que ha explicat que s’està treballant en un Pla Director per, ja a finals d’any, poder tenir conclusions de com articular les sortides d’aigua regenerada des de les EDAR del sud del Baix Llobregat. “Volem demostrar que aquesta aigua és totalment fiable i saludable per regar els aliments que mengem. Per això hem plantejat aquesta acció demostrativa, amb un hort que està regat amb aigua regenerada”. Balseiro també ha assegurat que Regreen els ha d’ajudar a transformar el sector de l’agricultura i que el sistema és ja totalment aplicable a tots els camps que tenim al Delta del Llobregat: “Si fem la infraestructura necessària, podríem estar regant actualment aquests camps amb aigua regenerada, cosa que faria que l’agricultor no depengués de l’aigua de pluja i pogués fer molt més viables els seus cultius, independentment de l’època de l’any. Així tindria una major productivitat”.

Regreen a Gavà

El projecte vol demostrar al sector productiu la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental de l’aigua regenerada i, a més, explica de forma pràctica a la ciutadania quins són els beneficis del seu ús. Aquesta col·laboració entre l’Ajuntament de Gavà, Cetaqua i Aigües de Barcelona s’emmarca en el projecte Gavà Circular.

Regreen s’ha instal·lat al Casal Municipal de la Gent Gran de Can Tintorer perquè és un equipament municipal adreçat a la ciutadania amb part de pati o jardí, queda tancat a la nit i es pot visitar durant el dia. Així doncs, és un lloc molt adient per poder fer divulgació sobre l’estalvi i el reaprofitament de l’aigua. Abans d’arribar a Gavà el 29 de març, la instal·lació ha estat a Cornellà, Barcelona i Sant Feliu, i es preveu que estigui a la nostra ciutat fins a mitjan juny.