World Water Congress
Celia Castro, responsable tècnica de l'àrea Biofactoria i recuperació de recursos de Cetaqua, recollint el premi (Foto: cortesia Cetaqua)

El projecte Gavà Circular ha estat reconegut al World Water Congress & Exibition 2022 com el millor projecte a la categoria Governança, Institucions i Empresa Social, obtenint l’or. Aquest esdeveniment, que va començar el passat diumenge i acaba avui, es celebra a Copenhaguen, a Dinamarca, i enguany ho fa sota el lema “Water for smart liveable cities”.

El projecte Gavà Circular va ser seleccionat per un panell de jutges experts pel seu potencial per crear una cultura basada en el desenvolupament sostenible a través de la implementació i execució de tres accions identificades per als fluxos “aigua-energia-residus”. L’acció més tangible del projecte, fruit de la col·laboració publico privada entre l’Ajuntament de Gavà, Aigües de Barcelona i Cetaqua, ha estat la construcció i posada en marxa d’un punt de recàrrega intel·ligent d’aigua subterrània per al reg i la neteja dels carrers, conegut sota el nom de Recaigua.

En paraules de l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, “aquest premi demostra que ens trobem en el bon camí per seguir apostant per un model de recuperació, reutilització i estalvi que porti a la sostenibilitat. Poso valor el bon treball fet des de l’Ajuntament, Cetaqua i Aigües de Barcelona per fer possible que, dintre de les 200 candidatures de 52 països diferents, Gavà hagi estat escollida amb aquest guardó d’or”.

Carlos Montero, director general de Cetaqua, apuntava de la seva banda que “és un honor rebre aquest reconeixement, fruit de la nostra aposta per impulsar la circularitat i del compromís d’Aigües de Barcelona i l’Ajuntament de Gavà, que comparteixen amb nosaltres els valors de sostenibilitat. Es tracta d’un exemple de contribució al desenvolupament sostenible a través de l’aplicació dels principis de l’economia circular, per això hem definit una metodologia i l’hem aplicada a un territori concret, de manera continuada, demostrant que aporta beneficis a la ciutadania”. Montero afegia que tant de bo aquest projecte “sigui una referència perquè més entitats col·laborin a implantar solucions de circularitat i així generar cicles econòmics molt més sostenibles”.

Rubén Ruiz, director general d’Aigües de Barcelona, també ha mostrat la seva satisfacció per aquest guardó: “Estem satisfets de rebre aquest reconeixement que ratifica el nostre compromís per impulsar l’economia circular a l’entorn metropolità de Barcelona, fomentant ciutats intel·ligents, sostenibles i resilients, i actuant davant de l’emergència climàtica. I tot això sempre des de les aliances i la innovació, com a motors de la transformació de les ciutats”.

Més de 10.000 professionals del sector de més de 100 països s’han reunit durant aquests sis dies que ha durat el congrés. L’objectiu de tots ells: tractar el futur de la gestió sostenible de l’aigua i explorar noves formes intel·ligents per aconseguir “ciutats habitables”, amb la digitalització com a eix principal. En aquest sentit, s’han explorat solucions per aconseguir ciutats intel·ligents i habitables que permetin fer front al canvi climàtic, ciutats que també puguin millorar la qualitat de vida i el benestar de les persones.

El World Water Congress & Exhibition està organitzat per la IWA (International Water Association).