L’Ajuntament de Gavà ha programat per aquest diumenge, 13 de novembre, una visita guiada, a partir de les 10 hores, al Castell d’Eramprunyà, i una altra visita, a les 11 hores, al Parc Arqueològic de les Mines. Ambdues activitats són gratuïtes, però cal fer la reserva prèvia trucant al telèfon 93 263 96 50.
El Castell d’Eramprunyà

El castell d’Eramprunyà, documentat per primera vegada l’any 957 en una donació de terres al monestir de Sant Cugat, està situat estratègicament en un dels contraforts més inaccessibles del massís del Garraf.
El 2007, l’Ajuntament de Gavà va adquirir el castell. Dos anys més tard, l’octubre del 2009, es va signar un conveni de col·laboració entre el consistori i la Diputació de Barcelona amb l’objectiu de garantir l’estabilitat de les estructures, la seguretat dels visitants i el coneixement i la difusió del monument.
L’any 2011, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) es va fer responsable d’aplegar el màxim d’informació possible per poder redactar el Pla Director que marcarà en un futur els criteris de restauració i utilització del conjunt. D’ençà d’aleshores, s’han dut a terme intervencions urgents de consolidació i rehabilitació i s’han efectuat dues campanyes de recerca arqueològica vinculades a aquests treballs de recuperació del castell.
El Parc Arqueològic de les Mines Neolítiques

Considerat un dels conjunts patrimonials més importants i singulars del nostre país, l’ explotació s’inicià fa una 6.000 anys, en el neolític, i durà un mil·lenni. Es tracta de les mines en galeria més antigues d’Europa i les úniques dedicades a l’extracció de variscita, mineral amb el qual s’elaboraven ornaments que eren intercanviats en complexes xarxes que abastaven la Mediterrània occidental. També s’han recuperat restes singulars com el crani trepanat i la Venus de Gavà.
El Parc Arqueològic, creat amb l’objectiu de preservar i difondre aquest excepcional jaciment miner, proposa una experiència única en la que les estructures mineres conviuen amb una presentació museogràfica moderna, on el visitant pot copsar la magnitud del jaciment i conèixer, alhora, el sistema de vida i les creences dels nostres avantpassats mitjançant avançats elements audiovisuals i multimèdia. Bona part de les peces originals es poden visitar al Museu de Gavà.