Visites teatralitzades al refugi antiaeri
Visites teatralitzades al refugi antiaeri

El refugi antiaeri de la Rambla ha obert les portes per fer-hi tres visites teatralitzades per celebrar el desè aniversari de l’obertura al públic d’aquest espai. L’activitat formava part d’un projecte comissariat per Acròbates Cultura en què han treballat plegats diferents col·lectius de la ciutat com l’Associació de la Gent Gran, l’Associació Gent Gran Activa, l’Institut Bruguers o el SIAD de l’Ajuntament, juntament amb el Museu de Gavà.

A partir d’un guió elaborat amb testimonis reals, un grup de ciutadans van assajar el van posar en escena en forma de petites accions de microteatre, on van explicar als visitants la construcció del túnel i aspectes de com era la vida de la gent durant els anys de la Guerra Civil, quan fa just 85 anys de l’últim dels 5 bombardejos sobre el nostre municipi.

Des del Museu de Gavà asseguren sentir-se “satisfets de la bona resposta ciutadana” la qual cosa els anima a “seguir apostant pel projecte” i ara treballen amb la idea de “crear algun grup extra per poder fer alguna visita més”.

Val a dir, que les persones interessades a visitar el refugi ho poden fer cada quart dissabte de mes, a les 10.30 hores. L’activitat és gratuïta, però es requereix fer reserva prèvia trucant al telèfon 932639610

124 metres de túnel

El refugi de la Rambla ocupa la part central de Rambla, des de l’estació del ferrocarril fins a la carretera de Santa Creu de Calafell, i és un túnel de 124 metres de llargada que tenia un ramal que anava cap a les oficines de la Roca. El van construir els mateixos treballadors de la fàbrica gavanenca sota les ordres del Comitè d’Empresa l’any 1938.

A Gavà tenim constància de l’existència de cinc refugis. Aquest són: refugi de la rambla de Salvador Lluch, refugi del carrer del Centre (conservat en part i no accessible), refugi de Serra i Balet (no conservat, a la foto) , refugi del carrer de Santa Teresa (no conservat), i refugi del carrer d’Àngel Guimerà (no conservat, però sí, documentat).