Xerrada sobre migracions climàtiques i rutes pel mediterrani central

La biblioteca Josep Soler Vidal acollirà aquest proper dimecres 13 d’octubre la xerrada titulada “Migracions climàtiques i rutes pel mediterrani central”. L’activitat, encabida dins el GavàMón, estarà conduïda per Open Arms i donarà inici a les 18 hores. L’aforament és limitat i cal fer la reserva d’ entrada a b.gava.jsv@diba.cat o al telèfon 932639230.

La conferència posarà en context la situació de crisi migratòria que viu Europa com a conseqüència de l’augment del número de refugiats, sol·licitants d’asil i migrants econòmics que arriben, o intenten arribar, als Estats membres de la Unió Europea, a través de perilloses travessies pel Mediterrani i el sud-est d’Europa, procedents de països de l’Orient Mitjà, Àfrica, els Balcans Occidentals i Àsia del Sud.

La majoria d’aquests moviments de població es caracteritzen per una migració forçada de víctimes de conflictes armats, persecucions, el canvi climàtic o violacions massives dels drets humans. I també per l’acció de xarxes delictives transnacionals de tràfic il·lícit de persones, que els exposa a un transport en condicions perilloses i degradants i amb el propòsit d’explotació dels migrants més vulnerables, especialment dones i nens.

OPEN ARMS és una organització humanitària, no governamental i sense ànim de lucre. La seva principal missió és protegir la vida de les persones més vulnerables en situacions d’emergència. Van néixer d’una empesa de socorrisme i salvament marítim amb més de 20 anys d’experiència a les costes del territori espanyol.

La seva tasca principal és protegir les vides de les persones abandonades en aigües internacionals que fugen de conflictes bèl·lics, persecució o pobresa i col·laboren en terra ferma amb equips sanitaris, i de recerca en primera línia per afrontar emergències sanitàries o de qualsevol altre tipus que necessitin resposta immediata.

Ciutats Defensores dels Drets Humans

El mateix 13 d’octubre i dons del GavàMón se celebrarà, a partir de les 18 hores, una trobada virtual (a través del canal de YouTube de Ciutats Defensores dels Drets Humans) amb la Leiria Vay, de Guatemala, Defensora de Drets Humans i de la Mare Terra i integrant de la direcció política nacional del moviment social Comité de Desarrollo Campesino (CODECA) s’encarregada de coordinar la lluita pels drets laborals.

A la seva intervenció parlarà de la defensa de la Mare Terra i el medi ambient per part dels moviments camperols i indígenes a Guatemala.