Xerrada sobre populismes a Europa

El periodista i escriptor Lluís Bassets va estar aquest dijous a Gavà per conduir la conferència titulada “l’auge dels populismes a Europa”, un fenomen que, al seu entendre, “ja està aquí” i com a prova més evident tenim “l’elecció de Trump com a president dels Estats Units”. Per al conferenciant, “el populisme és un concepte discutit que pot ser de dretes i d’esquerres i que alguns usen per a denigrar i altres ho fan en positiu, com és el cas d’Errejón al si de Podemos.” En qualsevol cas, Bassets assegura que “el seu naixement és fruit de la mateixa falla del sistema democràtic, perquè rau del sentiment d’un grup que no se sent representat i, a partir d’aquí s’organitza enfront d’una elit que els oprimeix”.

Bassets diu que “a Europa la pujada dels populismes és evident a Hongria i a Polònia i les causes són diverses. La crisi financera va ser una de les raons, però també les dificultats a l’hora de fer bones polítiques en matèria d’immigració, i les crisis dels refugiats i del propi sistema polític bipartidista”. Per combatre-ho, el ponent creu que “cal reformar la democràcia i la Unió Europea ha de fer un esforç per atansa-se a la gent fent polítiques, més enllà de la monetària des del Banc Central, de caràcter més local, fiscal i social”.

El tinent d’alcalde de l’àmbit de Benestar i Acció Social, Miquel Àngel Diaz, va lloar les explicacions de Bassets en un acte que “l’ajuntament ha organitza per reflexionar sobre els valors europeus que ara estan en crisi i que cal recuperar”. Diaz ha recordat que “dins els actes dedicats a Europa s’ha apostat també per fer activitats lúdiques i als centres educatius per atansar aquest tema als mes joves”.

Podeu llegir la conferència íntegra aquí