Xerrada Un cap femení de terracota romana
Un dels moments de la xerrada

Un equip d’arqueòlegs va trobar l’any passat, a Gavà, un petit cap femení de terracota romana. El director d’aquelles excavacions arqueològiques, Joan Garcia Targa, va estar, ara fa pocs dies, al Museu de Gavà per explicar-ne tots els detalls i les peculiaritats d’aquesta troballa. Va ser en el decurs de la xerrada “Un cap femení de terracota romana” .

Garcia precisa que “es tracta d’una peça que podria datar del segle II. Té la mida d’una pilota de ping-pong amb els traços molt ben definits i, segurament, respondria a la tendència del moment de reproduir amb fang les creacions en marbre de figures femenines rellevants del moment”.

Val a dir, que durant aquests dies també es va pot visitar la petita exposició que mostra el cap de terracota i la inscripció també d’època romana que l’acompanya, on trobem la inscripció “Gabin”, potser l’origen del nom de “Gavà”.

La troballa

Al març del 2017, els treballadors de l’empresa Tubal van topar-se amb un tot un seguit de restes romanes mentre treballaven en la construcció d’un nou immoble al numero 35 del carrer rectoria.

A la zona, on s’han trobat restes d’època romana corresponents a la vila ja documentada que s’escampa per tot el subsòl de l’entorn de l’església de Sant Pere, es va localitzar paviments i diferents murs d’etapes diferents, el més llarg, fet de material de ciment molt impermeable, que podria correspondre’s amb un cup de vi, mentre que els murs restants serien d’anys posteriors.