21 joves al camp de treball del Castell

El Castell d’Eramprunyà s’ha convertit per sisè estiu, i durant 15 dies, en un camp de treball d’arqueologia, una iniciativa emmarcada en la campanya que promou anualment la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

El camp de treball dirigit per l’equip de monitors de la Fundació Pere Tarrés, entitat que organitza el projecte juntament amb la Generalitat, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Gavà ha permès a 21 de joves, d’entre 14 i 17 anys, gaudir de l’entorn i a la vegada fer recerca arqueològica, una tasca que segons explica la directora general de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Marta Vilalta, “suposa un bona oferta d’oci i pedagògica per als nostres joves que poden conèixer el territori i diferents realitats i implicar-se en tasques importants, perquè gràcies al seu treball les excavacions poden avançar”. Vilalta precisa que “més d’un miler de joves participen aquest estiu en els 59 camps de treball repartits arreu de Catalunya i amb la seva tasca contribueixen a millorar el nostre entorn natural, cultural i social”.

Javier Pascual, arqueòleg codirector de l’excavació, precisa que “amb les feines fetes s’ha interactuat amb el jaciment amb l’extracció de terra i de peces soterrades, majoritàriament fragments de ceràmica de diferents èpoques, la qual cosa demostra que la zona ha tingut una ocupació continuada des de l’antiguitat”.

Per a la majoria de joves, aquesta estada, que demà s’acaba, ha resultat la seva primera experiència. És el cas d’Aina Capdet, de 16 anys i, vinguda de Vilanova i la Geltrú, qui assegurava que “el més maco ha estat el bon ambient que s’ha creat i la pinya que hem fet”. Donald Irving, també de 16 anys, i vingut des de Banyoles, explica que des del primer dia s’ha trobat “molt bé” i, tot i que reconeix que, “abans de venir no tenia gaire interès pels temes culturals, ara veig que l’arqueologia és molt interessant”.

El tinent d’alcalde de l’àmbit de Benestar i Acció Social de l’Ajuntament de Gavà, German Barrena, ha valorat “positivament aquesta acció” que resulta “doblement beneficiosa, perquè els joves poden ajudar en la recerca i també exploren en la història. Els joves també han pogut gaudir de la nostra ciutat. Estem encantats que es pugi repetir cada estiu”

Els i les joves participants s’impliquen en les tasques diàries de recuperació del Castell d’Eramprunyà sota la supervisió de l’equip tècnic del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona. Durant aquests dies han dormit a l’escola Eramprunyà i cada matí han estat traslladats en vehicle fins a Bruguers, pujant a peu el darrer tram, durant uns 20 minuts.