dones
El 59% de les dones que han participat en “Ponts cap a l’ocupació” han aconseguit una feina

Aquest matí s’han entregat al Nou Espai Sant Jordi els diplomes a les participants en la tercera edició del projecte “Ponts cap a l’ocupació”. Es tracta d’una iniciativa promoguda per Creu Roja i l’Ajuntament de Gavà que pretén inserir en el món laboral a dones que pateixen algun tipus d’exclusió social. Enguany han participat 46 dones, de les quals 27 han aconseguit una feina estable gràcies a la formació rebuda en les més de 200 hores de curs que s’han desenvolupat. Aquesta xifra suposa el 59% de les dones que han pres part enguany en el projecte.

L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha assegurat que aquesta iniciativa “vol ajudar a dones desconnectades del mercat laboral, o que potser no tenen massa formació o fa molt de temps que estan a l’atur, i a les que se’ls dona eines per tal que s’adonin que tenen capacitats i possibilitats de tornar a inserir-se en el món laboral”. El desig de Sánchez és doncs que aquest projecte “serveixi per obrir portes i per posar les bases d’un futur que, si s’ho plantegen i s’ho treballen, segur que ho aconsegueixen, i nosaltres estarem aquí per donar el suport que necessitin”

De la seva banda, la presidenta de l’Assemblea Castelldefels-Gavà-Begues de Creu Roja, Daniela Gurrieri, s’ha mostrat molt satisfeta amb aquest projecte atès que “les volem fer dones independents, fonamentalment aquest és el nostre objectiu i, tot i que al principi sí que nosaltres acudim a totes les seves necessitats, ens hem adonat que és molt important que després siguin independents i no depenguin de nosaltres, i per aconseguir aquesta independència el que necessiten és una feina, recursos econòmics propis”.

Una part molt important de “Ponts cap a l’ocupació” rau en la formació que reben les dones i que els possibilita fer després pràctiques en llocs com l’Hospital de Viladecans, per exemple. És en aquest punt que esdevenen cabdals els convenis signats amb empreses de la nostra zona que col·laboren amb el projecte. En aquesta edició s’han portat a terme dues formacions de capacitats: una d’operària de fàbrica i altra de neteja hospitalària, de col·legis i industrial.

Encarna Berrocal, que és la tècnica d’ocupació de Creu Roja Gavà que ha estat al capdavant del projecte aquest any, destaca que amb les empreses “ens hem assegut per treballar quins continguts eren els més adequats per aquestes dones, que tenen un nivell formatiu baix, de cara a que representin per elles una oportunitat”. De fet, el programa “és una oportunitat que s’ofereix a les dones, i per això cada any intentem que vinguin dones diferents a les que oferim eines que serveixin per la millora de la seva ocupabilitat”.

Aquesta formació és realment la clau de tot plegat ja que, tal i com ens explica Berrocal, “el concepte competencial encara no està molt interioritzat a les empreses i en aquest sentit moltes vegades a les dones no es concedeix una entrevista de treball a través dels currículums, però a través de les pràctiques l’empresari veu com treballa aquesta persona i, per tant, veu les seves competències i no el seu currículum, i és aquí cap a on hem d’anar”.