8-M
Foto de família de l'alcaldessa amb les dones premiades d'ahir

L’Espai Maragall va acollir ahir a la tarda l’acte oficial de l’Ajuntament de Gavà dedicat al 8-M, Dia Internacional de les Dones. En aquesta ocasió es va retre homenatge a les dones en l’àmbit de la salut i la cura de les persones, de la mateixa manera que en anys anteriors s’havia homenatjat a les dones en altres àmbit com, per exemple, l’esport.

L’acte va ser considerablement més breu que en altres edicions a causa de les mesures de precaució de la pandèmia. Es va prescindir totalment de tota mena d’actuació artística i, a banda dels discursos institucionals, es va procedir directament a atorgar els premis d’homenatge a gavanenques implicades en el sector de la salut i la cura de les persones.

Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà, va destacar que, tot i les complicades circumstàncies que vivim arran de la pandèmia, “no podem deixar passar l’oportunitat de denunciar totes les desigualtats que encara les dones continuen patint en tots els àmbits de la vida, en l’àmbit familiar, en el social i en el professional. I aquestes desigualtats en aquest darrer any s’han agreujat en tots els àmbits”.

L’alcaldessa ha criticat els “discursos retrògrads i negacionistes sobre aquestes discriminacions que s’estan imposant en l’actualitat”, i per tant assegura que “hem d’aprofitar cada dia per recordar que encara queda molta feina per fer, que l’agenda feminista ha d’estar present a totes les nostres polítiques, i que continuem tenint temes que no acabem de resoldre en la nostra societat com ara la bretxa salarial o les desigualtats en les tasques de les cures”.

Tot i aquest escenari, Sánchez es va declarar “optimista” ja que, “tot i que encara ens queda molt de camí per recórrer, aquesta ciutat s’ha declarat decididament feminista i incorpora les polítiques de gènere a totes les accions que es desenvolupen a Gavà”. L’alcaldessa va acabar demanant que “no siguem permissius amb les conductes que afecten als drets de els dones, perquè no tindrem una societat plenament democràtica, on es garanteixin els drets i les llibertats, si les dones no tenen la meitat de tot”.

Gemma Badia, tinenta d’alcalde de Polítiques Feministes de l’Ajuntament de Gavà, ha destacat de la seva banda que la pandèmia ha afectat especialment a les dones en àmbits com la violència masclista o l’atur. Badia ha posat de manifest que “així com el sector sanitari, el qual ha estat al capdavant de la pandèmia, pateix aquestes desigualtats, hem de considerar que l’estrès, la càrrega psicològica i l’esgotament han recaigut en un sector molt feminitzat. L’ocupació femenina a la branca de sanitat i serveis socials és un 10% superior a la dels homes. Farmacèutiques, treballadores socials, infermeres, personal de neteja dels centres sanitaris i psicòlogues són les més representades, ja que aquí l’ocupació oscil·la entre el 75% i el 90%”.

Badia va acabar destacant que Gavà “és una ciutat feminista, i això a l’Ajuntament ho tenim molt clar. Volem reafirmar el nostre compromís amb la igualtat perquè és moment de continuar empenyent, d’impulsar polítiques locals per la igualtat real, de crear espais de trobada, de seguir generant debat, i sobretot de pensar en el món després de la pandèmia”. Badia va acabar llegint el manifest institucional que “també passarem pel Ple de Gavà i que reflecteix justament aquestes reflexions que us he fet”.

L’acte d’ahir estava inicialment previst pel dilluns, 8 de març, però es va suspendre a causa del dol oficial decretat a la ciutat arran de la mort sobtada del regidor d’ERC, Albert Massana. El Dia Internacional de les Dones es celebra des de principis del segle XX, tot i que les primeres dècades estava lligat a moviments socialistes i comunistes. Va ser a finals dels anys 60 quan els moviments feministes el van adoptar, i finalment l’Assemblea General de les Nacions Unides el va proclamar oficialment l’any 1977, tot i que ja el venia celebrant des del 1975, aprofitant que l’organisme va declarar aquell any com a Any Internacional de les Dones.