Temps d'Espàrrecs
Foto de família de les autoritats, els pagesos i els restauradors, en la recepció oficial d'aquest matí

Ha arrencat avui el programa d’activitats Temps d’Espàrrecs. Es tracta d’un conjunt d’iniciatives que enguany substitueix a la tradicional Fira d’Espàrrecs que, degut a les restriccions per la pandèmia, no es pot celebrar per segon any consecutiu. A diferència de l’any passat, però, enguany sí que s’ha pogut organitzar no la Fira que coneixíem, però al menys sí un tastet que prendrà diverses formes al llarg d’aquests 10 dies d’activitats.

Temps d’Espàrrecs ha arrencat aquest matí oficialment amb una demostració de muntatge d’una panera de verdures a MercaGavà. Abans, però, ha tingut lloc al restaurant La Pineda una recepció oficial en la que han pres part, a banda de les autoritats municipals, representants dels dos sectors en els que es sustenta principalment la Fira d’Espàrrecs: la pagesia i la restauració.

Raquel Sánchez, alcaldessa de Gavà, ha agraït a tots ells en aquesta recepció que s’hagin esforçat per participar en Temps d’Espàrrecs ja que “és important que entre tots mantinguem l’esperit d’il·lusió, l’ambient de festa a la nostra ciutat durant aquests dies, i també la confiança en que les coses milloraran”. L’alcaldessa ha mostrat les seves “ganes de visitar als restauradors durant aquests dies i poder degustar els plats que ens han preparat”, i també ha volgut “desitjar que la gent gaudeixi de aquest producte tan emblemàtic com és l’espàrrec de Gavà”.

Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, ha posat en valor la importància de la restauració en relació a l’espàrrec en assegurar que “el futur de l’espàrrec està en mans de la restauració, si no hi ha restauració nosaltres, els pagesos, no tenim futur, i en aquests moments la restauració ha fet molt per l’espàrrec en aquesta ciutat”.

Josep Maria Lluch, president de l’Agrupació de Restauradors de Gavà, ha volgut de la seva banda destacar que “tot i que enguany és un any difícil i una Fira diferent, aquest format també és cert que ha permès una major participació dels restauradors ja que a molt petit restaurador no li és senzill assistir al GastroGavà”. Lluch ha fet una defensa aferrissada de l’espàrrec, un producte “molt nostre, que té molta sortida, que és capaç de competir amb productes similars d’arreu”, i ha afegit que “només ens ho hem de creure i entre tots tirar endavant”.

Temps d’Espàrrecs es pot organitzar gràcies també a la tasca que desenvolupa l’Associació de Gastronomia i Turisme (AGT) del Baix Llobregat. Mariano Martínez, tresorer de l’entitat, ha volgut respondre a Pañella d’aquesta manera: “La gastronomia té evidentment el seu protagonisme en Temps d’Espàrrecs, però això és un treball d’equip i sense els pagesos els cuiners potser farien una cuina fantàstica però no tindrien aquest meravellós producte que és l’espàrrec i que posiciona la restauració gavanenca”. De fet, Martínez ha assegurat que “la nostra feina des de l’AGT no tindria sentit sense l’esforç diari dels pagesos i si no tinguéssim un producte com el que cultiven a Gavà”.