City to City Exchange
Els representants letons i finlandesos, aquest matí a la Unió de Cooperadors

Una delegació de dues ciutats nòrdiques visita avui i demà Gavà. Es tracta de representants de Liepāja, ciutat ubicada a l’oest de Letònia molt a prop de la frontera amb Lituània, i de Tampere, ciutat finlandesa a 170 quilòmetres al nord de Hèlsinki. Les tres ciutats formen part del programa City to City Exchange, que pretén intercanviar experiències entorn de la digitalització de les ciutats.

Segons ens ha explicat Mònica Sagredo, tècnica de Planificació Estratègica de la Ciutat de l’Ajuntament de Gavà, aquesta xarxa d’intercanvi “suposa un contacte entre tres ciutats europees molt semblants per compartir experiències sobre transformació digital i participació ciutadana”. Dins d’aquests àmbits, Gavà està compartint tota l’experiència de Gavius ja que “és un projecte de transformació digital que va incorporar la participació ciutadana ja que es va portar a terme mitjançant una creació conjunta amb la ciutadania, i des d’aquest punt de vista és una solució que integra doncs les dues idees principals d’aquesta experiència d’intercanvi”.

A més, Gavà també explica un altre projecte, el de BioCanteens, ja que “fa referència a finançament europeu i té a veure amb la voluntat de Gavà de complir amb l’agenda urbana, els ODS de l’Agenda 2030 i l’economia circular”.

Aquesta és la segona visita de les tres de que consta l’intercanvi: en la primera van ser les delegacions de Gavà i Tampere les que van visitar Liepāja, i la tercera tindrà lloc el proper mes d’abril i serà la visita a Tampere. En la primera visita, els representants gavanencs van copsar que allà “hi ha molt projectes de caire social, principalment obres de construccions sobretot destinades a persones amb necessitats especials i persones grans i gent jove”.

Per part de Liepāja i Tampere ha aixecat força expectació, segons ens comenta Àngels Gras, tècnica d’Economia Circular de l’Ajuntament de Gavà, en conèixer uns aspectes molt concrets de la ciutat de Gavà: “El que volen aprendre de nosaltres són quins són els projectes europeus que hem desenvolupat ens els últims anys, i sobretot els interessa molt saber com aconseguim que la ciutadania participi en aquests projectes i en altres activitats, com aconseguim que els ciutadans estiguin més integrats en les polítiques de l’ajuntament, en les activitats que organitza el consistori i en la presa de decisions de la ciutat”.

Els representants letons i finlandesos han assistit al matí a una trobada a la Unió de Cooperadors, i el seu programa de la resta del dia i de demà inclou visites al Parc Arqueològic Mines de Gavà o a l’Espai Jove La Casa Gran, entre altres.