calçots
La Covid no afecta (de moment) a la venda de calçots gavanencs (Foto: cortesia Josep Pañella)

El calçot ja fa més d’un mes que s’està collint i tradicionalment la seva demanda sempre s’atura durant les dates de Nadal ja que “perquè la gent no està pels calçots, els productes típics són altres, i després de Reis és quan comença la gran demanda i les grans calçotades”.

Precisament, i degut a l’actual situació de la pandèmia, a la Cooperativa “estem preocupats per les conseqüències d’aquesta onada que estem passant ara mateix ja que el calçot és un producte molt de restauració, i amb les restriccions tindrem problemes”.

A Gavà gairebé el 100% dels pagesos tenen en major o menor mesura plantacions de calçots, el que farà “segurament una producció d’entre 4 i 5 milions d’unitats, el que és més o menys el mateix de cada any, no augmentem producció però tampoc disminuïm”. La producció d’enguany no ha estat especialment problemàtica ja que “no hem patit inundacions, si n’hi ha llavors sí que perdem producció de calçots. La pluja ha caigut però esglaonadament, i això fa que el calçot gavanenc sigui de molta qualitat”.

calçots

I tot això, per cert, mentre “la pagesia de Gavà ja està preparant els espàrrecs per la propera temporada”. En efecte, el producte típic de la nostra ciutat ja comença el seu camí: “Ara l’esparreguera ja ha fet el seu procés i s’ha engreixat i assecat, per tant s’ha de desbrossar i tallar, i a partir del gener es començarà a preparar per tenir els primeres espàrrecs a finals de febrer o principis de març”.

Pañella aprofita per fer una crida per tal que la ciutadania consumeixi producte de proximitat de Gavà que es pot trobar, per exemple, al Mercat de Pagès dels dimarts al Parc de la Torre Lluch i els dissabtes a la plaça Major: “Ara mateix estem produint ceba, all, rave, escarola, api, pastanaga, bròquil, bleda, espinac, o coliflor, entre altres. Hi ha moltes botigues a Gavà que tenen producte de proximitat, però ens agradaria que grans empreses i cadenes amb implantació a Gavà, com Lidl o Carrefour, també venguessin producte de proximitat gavanenc. Carrefour, per exemple, ho fa, però nosaltres no podem pressionar a aquestes empreses, això ho hauria de fer l’administració”.