ple

El Ple del mes de març es va avançar al dia 21 per les vacances de Setmana Santa. La sessió va començar amb una declaració institucional del 8 de març, Dia Internacional de la Dona, que va comptar amb el suport de tots els grups municipals excepte Vox. Els portaveus signants van llegir el text, que expressa la seva “preocupació davant les darreres dades de l’enquesta del CIS sobre la percepció d’igualtat entre homes i dones, on el 44% dels homes enquestats considera que s’ha anat massa lluny amb l’avenç de les polítiques d’igualtat”. A la declaració també es deixa clar que les dones tenen dret a viure sense por, a anar tranquil·les pel carrer, a no ser discriminades per la seva maternitat, edat o físic, a què se’ls reconegui per igual, a no ser assetjades i, sobretot, a lluitar pels seus drets. A més, continua, “hem d’acabar amb el privilegi masculí en molts sectors de la vida social i política, necessitem que les veus de les dones també hi estiguin representades”. Que els homes i dones tinguin els mateixos drets i oportunitats és un requisit bàsic per garantir la construcció d’un futur sostenible per a tothom.

A Gavà, sota el lema “La nostra veu, sense límits!”, es vol posar en valor “aquelles dones que es fan sentir i fan d’altaveu mediàtic per reivindicar i expressar-se sense embuts ni discriminacions”. Per tant, a les celebracions del 8M s’ha volgut visibilitzar la presència i la mirada de les dones en el món de la comunicació. La declaració política va acabar posant el focus sobre les polítiques feministes del consistori, però amb la consciència que queda molta feina a fer: “des del món local refermem el nostre compromís per seguir treballant en la construcció de municipis feministes que posin la vida al centre, inclusius, sostenibles, equitatius i que garanteixin la protecció dels drets de les dones”.

Combatre la sequera

A la part resolutiva del Ple es va aprovar una declaració política conjunta del Partit dels Socialistes i En Comú Podem Gavà, sobre la gestió de la sequera i de l’Agència Catalana de l’Aigua. A l’exposició de motius, el portaveu d’ECP, Miguel Herrera, va afirmar que, davant la greu sequera que pateix Catalunya, “el consum d’aigua no pot continuar creixent com si fos un bé infinit”, i que “cal un canvi global de model econòmic, de gestió del territori, de consum o de mobilitat, entre altres qüestions”. També va fer referència al fet que “l’Agència Catalana de l’Aigua ha deixat d’invertir 540 milions d’euros des de 2019 per millores en el cicle de l’aigua, recursos que tenia en el seu pressupost i que no ha executat”, sense donar cap explicació.

El portaveu dels socialistes, Jordi Tort, va destacar la conscienciació que hi ha a Gavà en qüestió d’estalvi d’aigua perquè, ja el 2016, van demanar a l’ACA que s’autoritzessin més usos de les aigües regenerades. Tort va ser l’encarregat d’exposar els acords contemplats en aquesta declaració, entre els quals està “exigir al Govern de la Generalitat de Catalunya l’execució de les inversions pendents i la millora de les infraestructures hídriques locals”, o “la realització d’un pla d’inversions per a la regeneració d’aigües que permeti anar disminuint la dependència de l’aigua de pluja”. També s’insta al govern català a “establir una taula de diàleg amb el sector turístic per millorar l’eficiència hídrica del sector” i a “estudiar la limitació o suspensió d’activitats turístiques que suposin un consum d’aigua que perjudiqui les necessitats hídriques del sector primari i industrial”.

La declaració es va aprovar amb l’abstenció d’Esquerra Republicana i Vox i el vot favorable de la resta de grups.