Declaracions al Ple de gener del 2019
El Ple de l’Ajuntament de Gavà ha aprovat aquest mes de gener tres declaracions polítiques

Declaració Política d’ERC

El Ple de l’Ajuntament de Gavà ha aprovat aquest mes de gener les tres declaracions polítiques presentades. La primera va ser l’exposada per iniciativa d’ERC amb el propòsit de “condemnar els grups, entitats i partits que promouen o defensen el feixisme i la discriminació”. El text, que a més del grup proposant, va rebre el suport GSSP, CiU i del PSC, que va veure incorporades algunes de les seves esmenes, va rebre el vot contrari del PP, mentre Cs es va abstenir.

La moció alerta “del gir que s’està produint en determinats territoris, especialment a Andalusia, on grups polítics amb plantejaments homòfobs, xenòfobs, contraris als drets de les dones, als drets dels animals i a la recuperació de la memòria històrica estan assolint presència a les institucions”. És per això, que el text exigeix “tots els esforços en aïllar aquestes organitzacions per evitar la seva entrada a les institucions catalanes creant un cordó sanitari” i “denunciar els seus discursos intolerants incitadors de l’odi, i contraris a les mesures de protecció a les dones víctimes de violència masclista”.

El regidor de CiU, Antoni Rafanell assegura que “és urgent lluitar per aïllar els grups homòfobs, xenòfobs i racistes”. El portaveu de GSSP, Miguel Herrera considera “perillós que aquestes opinions polítiques es normalitzin perquè suposa retrocedir al passat” i el portaveu del PSC, Jordi Tort, creu que “la seva arribada a les institucions amenaça els valors de l’europeisme i cal defensar valors com la convivència i la cohesió social”. El PP es va quedar sol votant en contra, un posicionament que la seva portaveu, Mónica Parés, va argumentar defensant “el valor democràtic de les eleccions andaluses”, el respecte “a la Constitució” i qualificant de “racistes certs discursos independentistes”. Cs va optar per l’abstenció, perquè segons va manifestar Francisco Gavilán “ens oposem a aquests posicionament discriminatoris, dins dels quals també hi encabim pensaments de diversos líders independentistes”.

Declaració política de GSSP

El grup municipal de GSSP va veure prosperar, amb les úniques abstencions de Cs i CiU, la proposta de Podemos Gavà “donant suport a la FAPAC i a SOS Menjadors per la paralització del decret de menjadors”, perquè segons exposen “les hores del menjador han de ser enteses com un espai pedagògic que treballi sobre l’alimentació, però també sobre valors”, per aquesta raó que ha requerit que “l’Ajuntament s’adhereixi a la carta que la FAPAC va enviar al conseller al setembre passat rebutjant el decret marc”, demanant que “segueixi paralitzat” i requerint l’obertura “d’un cicle de debat sincer i real amb tota la comunitat educativa per tal de poder consensuar un decret nou”.

Des del PSC, el seu portaveu, Jordi Tort, defensa que “el tema és delicat i cal vetllar per la qualitat del servei per sobre dels criteris econòmics” tot defensant que “aquest temps és important per al desenvolupament integral de l’alumnat”. ERC, de veu de la seva regidora Marta Jiménez, assegura que “cal recollir totes les sensibilitats i opinions per elaborar el nou decret” mentre que els populars, segons ha expressat, Josep Llobet, també comparteix aquesta idea i es mostra “partidari d’escoltar els educadors”. Cs i CiU van abstenir-se, els primers, segons Gloria Lasheras, “perquè s’ha de comptar amb les famílies i estar al costat dels receptors del servei” i, els segons, “perquè s’han de tenir en compte totes les valoracions de les AMPAS”, ha dit Rafanell.

Declaració política del PSC

L’altre text aprovat va ser el presentat pels socialistes donant suport a les mesures del Pacte d’Estat en matèria de violència de gènere per tal de “combatre el terrorisme masclista, fruit d’una cultura i educació que parteix de la idea de la superioritat de l’home sobre la dona”. El text expressa “tolerància zero amb els maltractadors” i “el rebuig a tot posicionament que vulgui eliminar les mesures de protecció a les víctimes” perquè “resulta greument irresponsable i comporta un altíssim risc d’agreujar el problema”.

El text va rebre tots els vots favorables a excepció del PP que es va abstenir perquè considera que, tot i que ells defensen “el Pacte d’Estat com a signataris, cal abordar també les violències domèstiques patides per infants o gent gran” i denuncia que “durant dècades el PSOE ha fet ben poc per les dones a Andalusia”. Des de CiU, Ramon Castellano, considera que “no es retrocedir i cal protegir les víctimes”. Miguel Herrera, de GSSP, diu que “caldria ampliar el Pacte amb supòsits que vagin mes enllà del lligam sentimental” i assegura que “els partits que falsament parlen de dictadura feminista ens volen el retorn al franquisme”. ERC considera que “aquesta és la seva lluita com a partit feminista i republicà” mentre que Cs, tot i afirmar que “estem plenament compromesos amb la causa” acusa el PSC “d’usar-ho com arma política pel desgrat d’haver perdut el govern andalús quan durant tots aquests anys poc ha fet per les dones allà”.