LGTBI
La Diputació de Barcelona proposa recursos per a les persones LGTBI en temps de confinament (Foto: Diputació de Barcelona)

La Diputació de Barcelona ha dissenyat un Pla d’emergència per poder actuar en casos relacionats amb persones LGTBI en període de confinament. Aquest Pla es troba allotjat en una pàgina web i pretén assessorar tant a particulars com a ens locals.

Aquest Pla ofereix un ventall de recursos que la Diputació ha recopilat per lluitar contra els problemes que les persones LGTBI poden estar patint a causa del confinament decretat pel govern d’Espanya. L’ens supramunicipal apunta que, “fruit de la situació excepcional de confinament per la COVID-19, algunes persones LGTBI poden estar vivint situacions d’especial vulnerabilitat a la seva llar. Aquestes situacions problemàtiques poden ser el resultat del que ja existia abans de la crisi sanitària, com l’aïllament i la soledat de la gent gran LGTBI, o adolescents LGTBI vivint conflictes familiars LGTBIfòbics, però també poden ser situacions noves que s’hagin generat amb aquest confinament”.

Des de la Diputació s’adverteix que “aquestes vivències poden estar provocant situacions d’angoixa, estrès, aïllament, soledat o depressió a la persona LGTBI que les està patint”, i per aquest motiu des de l’àmbit d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona s’ha decidit donar suport i recursos a través de diversos serveis especialitzats. Aquest Pla d’emergència és una mena de recopilació d’aquests recursos.

Per exemple, es recorda que la Xarxa pública de Serveis d’Atenció Integral LGBTI (SAI) continua activa durant aquests dies de confinament per sensibilitzar i informar a persones i entitats en matèria de diversitat afectivo-sexual i de gènere. D’altra banda, la Diputació informa que “la denúncia de fets contra les persones lesbianes, gais, transgèneres, bisexuals i intersexuals és un dels mecanismes que preveu la Llei 11/2014 per a garantir els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per erradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Pot presentar denúncia la mateixa persona que pateix la discriminació, qualsevol persona que observi una infracció d’aquest tipus o entitats degudament autoritzades per la persona afectada”.

D’altra banda, també recorden des de la Diputació que “aquests dies de confinament per la COVID-19 moltes de les entitats LGTBI estan actives per atendre consultes de forma telemàtica, oferir assessoraments o informacions sobre dubtes i necessitats que puguin sorgir en la població LGTBI. Els serveis que s’ofereixen són gratuïts”.

El Pla recull llistats de guies, informes i altres publicacions, així com de mitjans de comunicació especialitats i coneguts sobre la temàtica LGTBI.

Per últim, el Pla també disposa d’un Servei d’Atenció psicològica per al personal municipal. Aquest servei, que es presta via telefònica a través del número 934 725 050, s’ha articulat en col·laboració amb el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya (COPC), i s’adreça a tots els treballadors municipals que estan en contacte directe amb la ciutadania i que en aquests moments es veuen sobrepassats a nivell emocional donada la novetat, gravetat i intensitat de la situació. A més, el COPC ha habilitat un telèfon d’assessorament psicològic a la ciutadania que presenti malestar emocional, a causa de la situació actual. Aquest telèfon és el 649 756 713.