El Hub d'Innovació en Economia finalista de la Copa España Creativaa de la Copa España Creativa
Ajuntament de Gavà.

El Hub d’Innovació en Economia Circular, liderat per l’Ajuntament de Gavà, és un dels 20 projectes finalistes de la Copa España Creativa, que s’atorgarà en el VII Fòrum de Ciutats i Territoris Creatius d’Espanya que tindrà lloc a Oriola (Alacant) el pròxim mes de maig.

Aquest fòrum esdevé un espai de participació, trobada i reflexió on compartir projectes que consolidin la Xarxa de Ciutats i Territoris Creatius d’Espanya i que contribueixin a reactivar Espanya des de la capacitat de crear, innovar i construir un futur més solidari i sostenible.  Aquesta nova edició, ajornada amb motiu de la pandèmia, coincideix amb un 2021 declarat per l’ONU com Any Internacional de l’Economia Creativa per al Desenvolupament Sostenible. Destaca també el 75è aniversari de la UNESCO i ONU també ajornat per a aquest 2021.

La Copa España Creativa distingeix el projecte urbà o territorial més creatiu i innovador de l’Estat espanyol. El Hub d’Innovació en economia circular ha estat seleccionat com a un dels sis finalistes dels municipis espanyols de menys de 50.000 habitants.

A més de Gavà, integren el hub municipis com Sevilla, Gijón, San Fernando, Sant Cugat, Sestao, Las Rozas i Valladolid; les entitats publicoprivades Aigües de Barcelona i CETAQUA, i els organismes privats Vodafone i TECH Friendly. Pretén esdevenir un espai d’intercanvi de coneixements i oportunitats de negoci que permetrà identificar projectes d’interès comú, reptes i possibilitats de finançament per al desplegament de projectes d’economia circular a nivell urbà.

Els seus objectius són:

  • Constituir un pol de desenvolupament d’iniciatives innovadores basat en les ciutats circulars que ho integren.
  • Liderar esforços de circularitat, impulsant les ciutats com a principal palanca de canvi per a la transició d’un model econòmic lineal a l’Economia Circular.
  • Crear un ecosistema territorial sostenible, basat en les 7 R’s: Repensar, Redissenyar, Reutilizar, Reparar, Remanufacturar, Reciclar i Recuperar.
  • Fomentar sinergies entre les ciutats i la indústria i transferir coneixement i experiències.
  • Implicar la ciutadania fomentant l’ocupació verda i incidint en les polítiques de consum.

L’Ajuntament de Gavà va formalitzar la seva adhesió a la Xarxa de Ciutats i Territoris Creatius d’Espanya l’any 2016 i des de 2019 ostenta una de les vocalies de la Junta Directiva, representada per l’alcaldessa Raquel Sánchez. L’objectiu d’aquest organisme és potenciar conjuntament la creativitat col·lectiva a partir de la suma de creativitats individuals urbanes o territorials que afavoreixin el ressorgiment de les ciutats com a pols de creació i innovació.

Aquesta és la segona vegada en què l’Ajuntament de Gavà resulta finalista de la Copa España Creativa. A l’edició de 2018, va obtenir aquest reconeixement pel programa de participació ciutadana “Junts Fem Barri”.