El Ple Municipal de febrer
El Ple Municipal de febrer rosa”

El Ple Municipal va aprovar ahir per unanimitat una declaració política a favor de l’eliminació de l’anomenada “taxa rosa”. La declaració va ser presentada pel grup municipal d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i feia referència al “diferencial de preu que paguen exclusivament les dones per productes que són etiquetats com a femenins i que no suposen cap diferència substantiva respecte a la seva versió masculina, i per tant suposen una discriminació de gènere”.

Albert Massana, portaveu d’ERC, va posar de manifest que “aquesta és una de les moltes injustícies que pateixen les dones degut a la discriminació d’una societat majoritàriament masclista i poc empàtica amb elles. Amb aquesta declaració el que volíem és pressionar a les institucions estatals i comunitàries per tal que es canviï el marc legal actual i es corregeixin aquestes injustícies vers les dones”.

En concret, la declaració demana tant al govern espanyol com a la Comissió Europea “la reducció de l’IVA dels productes d’higiene femenina , considerant-los productes de primera necessitat i aplicant-los l’IVA súper-reduït”. A més, també demana al govern espanyol que “revisi i sancioni si s’escau, en el marc de la Llei de competència deslleial, aquells productes que no suposen cap diferència substantiva en la seva versió femenina versus la masculina i en canvi pateixen un recàrrec en el preu en ser considerats productes femenins”.

Mónica Parés, portaveu del Partit Popular (PP), va votar a favor de la declaració però els va etzibar als regidors republicans que “aquesta potser és una reivindicació històrica, però també podria haver estat sempre una reivindicació històrica seva quan parlen amb el senyor Pedro Sánchez, amb el PSC, amb el PSOE, i pacten, però sembla que la independència i l’amnistia els interessa més i dóna més titulars”.

Isidre Casas, portaveu de Junts per Gavà (JUNTS), es va adherir a la declaració destacant que “aquest és un altre exemple de la feina que tenim per endavant en la consecució de la igualtat entre homes i dones i, partint de la base de que no és cap luxe ser dona, aquest seria un motiu més que suficient per tal que paguin un tipus impositiu súper-reduït per productes necessaris que els hi serveixen per portar una vida quotidiana amb normalitat”. Casas va afegir que “malauradament es demostra una vegada més que les grans multinacionals es beneficien econòmicament de la desigualtat entre homes i dones perpetuant les desigualtats que viuen les dones pel simple fet de ser-ho”.

Per la banda de Podemos (PODEMOS), Estela Ortega va posar de manifest que els productes d’higiene femenina “no són considerats com a productes de primera necessitat i estan gravats amb un IVA del 10%, quan aquests productes són indispensables per a nosaltres per raons higièniques i sanitàries i requereixen un ús constant durant al menys 35 anys de la nostra vida”. Ortega va concloure, doncs, que “podríem considerar l’IVA d’aquests productes com una altra forma de discriminació cap a les dones, atès que som les úniques destinatàries dels mateixos”.

Miguel Ángel Ibáñez, portaveu de Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), va votar també a favor de la declaració però no es va estalviar crítiques a ERC, grup que la va presentar: “Els recomanem que, ja que estan governant a la Generalitat, facin política i aprovin un pressupost, no en tenim un des del 2017 i tenim els serveis socials, la sanitat i l’educació en precari per culpa de que vostès prioritzen la independència i són incapaços de tenir un pressupost”.

Per últim, el portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Jordi Tort, va recordar que la reducció d’aquest IVA dels productes d’higiene femenina al 4% “ja estava a la proposta de pressupostos que el govern d’Espanya va fer l’any passat, i si tots els grups que avui diuen estar a favor haguessin votat a favor llavors les dones ja estarien pagant aquest IVA des de l’abril de 2019. Per tant, està molt bé que tots estiguem d’acord aquí però quan toca aprovar-les és quan es fan les votacions, i en aquell moment i en aquell context és quan s’havia d’haver votat que sí en allò que beneficia a les persones i no votar que no perquè hi ha motivacions que encara no hem descobert”.

Encara en l’àmbit de la dona, el Ple Municipal de febrer va aprovar també per unanimitat una declaració política presentada per PODEMOS en la que s’insta a l’Ajuntament de Gavà a que “es sumi als actes commemoratius del 8 de març que es celebrin a la nostra localitat”. Aquesta declaració també insta al govern d’Espanya a “la redacció d’una Llei d’Igualtat Laboral entre homes i dones i a que es modifiqui la Llei orgànica 1/2004 per afegir al concepte de violència masclista també aquella exercida pels homes sense que hagi existit una relació prèvia d’afectivitat”.

El Ple va aprovar també una altra declaració, en aquesta ocasió presentada pel grup de Cs, que demanava la reprovació i dimissió de l’actual Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, per, entre altres, “no haver actuat amb la deguda imparcialitat que se li presumeix al càrrec i per haver actuat sota el mandat dels partits separatistes, especialment el 2017 quan va confeccionar informes de part sobre l’1 d’octubre o sobre l’aplicació de l’article 155 però va ignorar les amenaces a líders constitucionalistes o agressions físiques a persones afiliades a partits no separatistes”. La declaració va ser aprovada amb els vots tant del partit que la va presentar com dels regidors del PP i del PSC, l’abstenció de Podemos i el vot negatiu tant de JUNTS com d’ERC.

Per últim, el Ple va rebutjar una declaració presentada pel PP “en defensa del dret constitucional i estatutari dels pares i mares a escollir el model educatiu dels seus fills i filles”, i que instava a l’Ajuntament de Gavà a “mostrar el seu recolzament als centres educatius privats concertats de la ciutat”. Els populars només van rebre el recolzament amb els seus vots de Cs, mentre que la resta de grups van votar en contra.