El Ple per unes Pensions Dignes
Representants de la Plataforma per unes Pensions Dignes posen, minuts abans de l'inici del Ple, amb l'alcaldessa i els portaveus que van presentar la declaració

La declaració exigeix un compromís polític de les pensions mínimes i de viudetat, demana la reforma de la Constitució per blindar i assegurar les futures pensions, rebutja el model de copagament farmacèutic i demana garantir la prestació de la Llei de Dependència en termes de qualitat i suficiència econòmica.

El president de la Plataforma per unes Pensions Dignes, Juan Antonio Heredia, va manifestar en declaracions a la premsa la seva satisfacció per la presentació d’aquesta declaració i va afegir que l’objectiu de l’entitat és “crear un ideari de treball, no només pel tema de la pujada de les pensions si no també per altres qüestions que afecten al col·lectiu de pensionistes com el copagament dels medicaments o la injustícia que suposa que el 75% de les vídues cobrin una ridícula pensió de 245 euros. És veritat que ara amb l’acord del PP i el PNV de cara als pressupostos generals de 2018 s’aprovarà una pujada corresponent al IPC, però nosaltres continuarem al carrer perquè entenem que això és pan para hoy y hambre para mañana”.

L’alcaldessa de Gavà Raquel Sánchez, va manifestar que amb la presentació d’aquesta declaració “volem manifestar que s’està posant en risc el model públic de les pensions. Hem vist com la pressió social ha aconseguir que la pujada de les pensions sigui l’IPC, una pujada que Mariano Rajoy ens deia que era del tot impossible. Però més enllà d’això el que volem és recordar que està en joc el sistema públic de pensions, un desmantellament que se suma a altres desmantellaments de molts drets que ja ha fet el govern de dretes del PP, un govern retrògrad que ha esgotat pràcticament la guardiola de les pensions. Per això és important donar suport a les persones que estan sortint al carrer, persones que han lluitat durant molts anys, per un tema que afecta a tota la societat”.

El portaveu del PSC, Miquel Àngel Díaz, va expressar el seu “orgull per tenir a la nostra ciutat persones pensionistes i no pensionistes, persones sensibilitzades amb les quals compartim la reivindicació del que és un dret bàsic. Un moviment que ha sorgit de la societat civil, independent i plural al qual hem de donar suport des de la política, des les institucions. Hem conegut que finalment l’augment de les pensions serà l’IPC, fruit d’un rifi rafe entre el PP i el PNV, nosaltres pensem que aquest no és un tema de mercaderia política, és un tema d’estat que afecta a tota la societat i que s’ha de pactar entre tots els partits polítics”.

El portaveu de Ciutadans, Miguel Ángel Ibáñez, va defensar que la seva formació “considera que les pensions han de mantenir el seu poder adquisitiu i per això hem presentat aquesta declaració. Ens hagués agradat que la presentació s’hagués fet de manera unitària, entre tots els partits, perquè aquest sí que es un tema absolutament transversal. Avui hi ha unes persones que cobren la pensió, demà seran uns altres i demà passat seran els que ara són joves i és un tema que hem de deixar resolt.”

Albert Massana, portaveu d’Esquerra Republicana de Catalunya va reivindicar que “necessitem unes pensions dignes i no només unes pensions si no tot el va darrera, creiem que tothom hauria d’estar dintre d’aquesta plataforma, vinguin d’on vinguin, siguin del partit que siguin, creiem que això és una lluita de tothom, una lluita que hem de portar endavant tots des del Juan Antonio Herrera al darrer pensionista i necessita el nostre suport i el de totes les entitats”.

El portaveu de GSSP, Miguel Herrera, va explicar que la seva formació no havia presentat aquesta declaració “perquè nosaltres ja vam presentar una molt similar al mes de gener, però evidentment la plataforma té no només tot el nostre suport moral sinó també el suport físic i material que calgui i donarem suport a totes les reivindicacions tant a nivell local com estatal”.

La portaveu del PP, Mónica Parés, va manifestar que “el PP pot compartir punts d’aquesta declaració però ens abstindrem i farem una abstenció en positiu perquè volem tractar aquest tema des de la realitat, no des d’un punt de vista demagògic com altres partits polítics. Volem recordar que els governs de José Luís Rodríguez Zapatero va congelar les pensions i ningú va di res, ningú va alçar la veu. En una etapa de creixement econòmic el PP amb el suport del PNV, pujarà totes les pensions, no només les més baixes o les de viudetat amb uns pressuposts generals socials. El govern del PP passarà a la història com l’únic partit polític que ha pujat les pensions”.

Ramon Castellano, portaveu de CiU, va assenyalar que “avui en dia les pensions a Espanya estan per sota dels llindars de tota Europa, aquestes pensions no hem d’oblidar que en molts casos són l’únic ingrés en famílies amb fills aturats i nets en edad d’estudiar, són els avis els que han tingut que suportar les polítiques ferotges de l’actual govern i de governs anteriors de Madrid. Nosaltres ens sumem a aquesta reivindicació a la que s’han de sumar també els joves”.

La declaració aprovada recorda que la Plataforma per unes Pensions Dignes es concentra cada dilluns, a les 12 del migdia, davant la porta de l’Ajuntament de Gavà.