Aquest estiu s’ha portat a terme una nova campanya de treballs d’excavació arqueològica i de consolidació arquitectònica al castell d’Eramprunyà. Ha estat la primera intervenció inclosa al seu Pla Director, uns treballs que s’han allargat durant quatre mesos i que s’emmarquen en l’anomenada etapa 0 del Pla, que inclou bona part de les actuacions considerades prioritàries per garantir la integritat del monument i la seguretat de les persones.
La principal de totes les tasques escomeses ha estat l’ampliació del perímetre de tancament de protecció del recinte monumental, que ara deixa exposades tot un seguit d’estructures. Aquests treballs permeten incorporar al conjunt monumental el tram principal de la muralla, les darreres troballes arqueològiques (possible base d’una torre de la muralla), i les construccions annexes, actualment fora del recinte i que queden desprotegides.
També s’ha portat a terme l’anivellació prèvia del terreny, la modificació del recorregut d’algun tram de la tanca metàl·lica actual i l’allargament del traçat. S’han consolidat a més elements i estructures , com ara els paraments de muralla del recinte clos o un dels arcs del pati del recinte sobirà, per garantir-ne la perdurabilitat.
L’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, ha visitat aquest matí el recinte per comprovar in situ l’estat d’aquests treballs. Sánchez ha assegurat que “amb aquest pla director podem, d’una banda, restaurar el recinte per tal que no es malmeti, i d’altra banda ens permet explicar i fer tot el projecte de divulgació que tenim amb aquest castell”.
L’alcaldessa ha destacat precisament que “quan l’Ajuntament en el seu dia va adquirir aquest castell el que volia justament era fer-ho de la ciutadania i que es pogués visitar en unes condiciones correctes i de seguretat que alhora serveixin per preservar aquest Bé Cultural d’Interès Nacional, que en realitat està catalogat així”.
Josep Bosch, conservador i director del Museu de Gavà, ens ha explicat que “a partir d’ara el que hauríem de fer es concloure les mesures prioritàries, ja que ens queda una actuació a la cisterna del recinte sobirà, i després podríem passar a les següents fases, tot i que abans s’han de fer uns estudis totalment necessaris per poder passar a aquestes fases”.
Aquestes fases són bàsicament “una nova adequació per les visites i l’excavació i la restauració total o parcial dels recintes sobirà, jussà, i del clos o tancament exterior. Un cop fet això ja es faria l’adequació definitiva per les visites”. Estem parlant d’anys, en realitat de bastants anys, ja que Bosch adverteix que “el castell haurà de conviure durant molts anys amb actuacions arqueològiques i de restauració arquitectònica, com no pot ser d’altra manera”.
El pla director ha estat redactat per Arcadio Arribas i Cecília Sanjurjo, tècnics del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona. Va ser lliurat a l’Ajuntament l’any 2017, i recull les actuacions a realitzar per garantir la pervivència del conjunt monumental i potenciar-ne el coneixement entre la ciutadania. Aquesta actuació que ara ha finalitzat ha comportat una inversió de 200.000 euros, subvencionats per la Diputació de Barcelona dins del Programa Complementari de Reforma i Millora d’Equipaments Locals, en l’apartat d’Edificis singulars i elements patrimonials.
La intervenció ha estat projectada per l’arquitecte Roger Guitart, que ha dirigit els treballs en col·laboració amb l’arqueòleg i arquitecte tècnic Eduard Piriz. Les obres han estat realitzades per l’empresa Rècop Restauracions, i s’han executat atenent escrupolosament totes les mesures de seguretat establertes amb motiu de l’alarma sanitària per la COVID- 19.
Recordem d’altra banda que les visites guiades que organitza l’Ajuntament cada segon diumenge de mes, amb el suport de la Unió Muntanyenca Eramprunyà, és previst que es reprenguin el proper mes d’octubre desprès que es van interrompre amb motiu de l’alarma sanitària. Si tot va bé, es preveu reprendre-les coincidint amb l’Aplec de Sant Miquel, i amb els protocols i mesures que estableixin les autoritats sanitàries davant l’evolució de la pandèmia de la Covid-19.