El nou aspecte del carrer de la Rectoria
El nou aspecte del carrer de la Rectoria

La actuació al carrer de la Rectoria, una vegada ja finalitzada, ha convertit el cèntric carrer en un vial de plataforma única. La intervenció, que ha tingut un cost de 350.000 euros, ha permès prioritzar el pas de vianants en aquest carrer situat al nucli urbà, tot permetent el pas de vehicles cap al carrer de Sant Nicasi, ampliant així l’illa de vianants amb el carrer de Sant Pere, un dels principals eixos comercials de Gavà.

L’actuació ha comportat la renovació del paviment, mobiliari i enllumenat públic, tot adaptant-lo a les noves circumstàncies sota criteris d’accessibilitat i eficiència energètica. També s’hi han generat zones d’estada i s’ha millorat la relació amb l’entorn de l’església de Sant Pere, ja que s’ha actuat en l’àrea compresa des del carrer de Sant Pere fins al passeig de Joan Maragall, inclosa la cruïlla amb el c. de Raval de Molins i el tram d’aquest que queda en cul de sac.

Un altre de les intervencions ja finalitzades ha estat l’arranjament del carrer del Riu Anoia, l’artèria principal del barri de can Tries, per millorar l’accessibilitat i la mobilitat dels vianants. Donant continuïtat a la primera fase de les obres executades el 2011 i acabant de desintal·lar ara tota la xarxa de telefonia i elèctrica aèria que a la primera fase no es va poder desmuntar, s’ha actuat en un tram d’uns 100 metres, comprés entre els carrers del Riu Fluvià i de la Riera de Sant Llorenç. S’han soterrat les xarxes de baixa tensió i telefonia i s’han renovat el paviment, mobiliari i serveis, prioritzant el pas de vianants sobre el trànsit de vehicles. També s’ha procedit a la plantació d’arbrat, a la millora de la xarxa de sanejament amb una nova canonada de recollida d’aigües pluvials i a la instal·lació de nou enllumenat. El cost de l’actuació ha estat d’uns 313.000 euros.

L’alcadessa, Raquel Sánchez, ha fet una visita per veure el resultat d’aquestes dues intervencions i també ha supervisat les obres d’asfaltat que han començat a l’avinguda de Joan Carles I i ha conegut “in situ” alguns projectes que es desenvoluparan a partir de l’estiu com àrees de jocs i una nova intervenció al Cementiri. ““amb aquestes actuacions aconseguim uns carrers, uns barris de més qualitat, més confortables, més accessibles i uns espais per al gaudi de la ciutadania. Demano paciència perquè les obres generen certes molèsties, però el resultat val la pena”.

Campanya d’asfaltat

Entre les intervencions que s’estan fent a la ciutat es troben els treballs d’asfaltat de l’avinguda de Joan Carles I, una actuació emmarcada en la campanya anual de millora del ferm que s’estén a diferents indrets del municipi sota una inversió d’uns 350.000 euros. La campanya va amb la pavimentació de tres camins del Parc Agrari del Baix Llobregat: el camí dels Cacauets, el camí del Poll i el camí de Parets a la Murtra. Entre avui i divendres s’asfaltarà l’avinguda de Joan Carles I, sentit pujada, des del carrer de Sant Pere al carrer de Santa Teresa, així com a l’avinguda de l’Eramprunyà. En aquesta darrera via, s’actuarà en dos trams: entre la rotonda del carrer de Joan I i l’escola Maria Felip, i entre la plaça de Batista i Roca i la plaça Catalunya.

A Gavà Mar, on al desgast del ferm per l’ús i el pas del temps s’afegeix l’acció de les arrels dels pins, han començat els treballs previs a la pavimentació, que consisteixen en la instal·lació de barreres antiarrels. S’inclouen intervencions a diferents punts de l’avinguda Europa, i dels carrers de Cadaqués, Cunit i de l’Alba.

La campanya tindrà continuïtat al mes de juny al carrer de Sant Lluís. També s’actuarà de manera puntual al carrer de la Riera de Sant Llorenç, entre els carrers de Lluís Millet i Joan I. Atenent la petició del veïnat, s’intervindrà en la mateixa vorera millorant els accessos a guals i en els passos transversals amb encreuaments amb carrers de vianants.

Potenciació de parcs infantils com grans àrees de joc

D’altra banda aquest estiu començaran les obres dels parcs infantils del passeig Maragall i del parc del Mil·lenni. En tots dos parcs, cadascun dels quals tindrà capacitat per a 80 infants de 2 a 12 anys, s’instal·laran jocs inclusius per atendre a nens i nenes amb necessitats diverses, i es millorarà l’espai públic, sota una inversió global de 411.000 euros.

Quant al parc del passeig Maragall, l’espai quedarà dividit per trams. A la zona central es crearà una nova àrea de jocs infantils i es millorarà l’accessibilitat. Tindrà com a element protagonista un gran anell central: una peça metàl·lica de 10 metres de diàmetre i una alçada de 2,75 metres envoltada per un paisatge dunar formar per tres dunes de cautxú amb escocells i una duna vegetal. També hi haurà un gran banc de formigó.

També s’ampliarà la vorera del carrer de Montflorit, cosa que permetrà crear dos nous mecanismes d’accés al passeig. En concret, una petita rampa d’entrada per l’extrem nord i una escala de 6 graons per l’extrem sud. Aquesta nova connectivitat trencarà amb la forma en cul de sac que té el passeig i en millorarà la seva connexió general.

Al Parc del Mil·lenni es renovarà i s’incrementarà la zona lúdica. S’actuarà en les dues plataformes inferiors, obrint els murs existents. Des del camí, i jugant amb les plataformes actuals, s’instal·laran àrees de joc de material tou de manera que permetin anar remuntant la diferència de nivell i que la mateixa configuració de l’espai formi part del joc.

Obres al Cementiri

La visita de l’alcaldessa acompanyada pels tècnics municipals a diferents barris de la ciutat per veure el final o desenvolupament de diferents projectes ha passat també pel Cementiri on properament es farà una nova fase de millora, un projecte que es troba en fase de licitació.

El projecte permetrà completar el cobriment dels mòduls de nínxols del cementiri vell amb una xapa lleugera, seguint els mateixos criteris de l’actuació realitzada el 2014 als mòduls centrals. També s’actuarà en la façana interior i es rehabilitaran les dependències dels treballadors i serveis emplaçades a l’entrada de l’àrea del cementiri vell. La inversió prevista és d’uns 135.000 euros.

La darrera actuació al Cementiri ha estat il·lustrat el mur de l’ossera amb una placa d’acer corten on es llegeix un vers de Miquel Martí i Pol.