Diploma que acredita l’any 1932 com la primera edició de l’actual Fira

La primera edició de la Fira d’Espàrrecs va tenir lloc el 22 de maig de 1932 al magatzem del Sindicat Agrícola, al carrer de Sant Pere. Va néixer com a Concurs Exposició d’Espàrrecs on els agricultors volien mostrar un producte autòcton que només es produïa als camps situats a les Sorres de Gavà. Durant la dècada dels trenta, el cultiu de l’espàrrec blanc va tenir el seu moment d’esplendor i la producció en aquesta època sobrepassava les sis mil tones anuals.

Des de 1932, el Concurs Exposició d’Espàrrecs es va convocar anualment fins l’any 1936. La Guerra Civil Espanyola i la postguerra, amb les seves conseqüències, van impedir que aquesta iniciativa de la pagesia gavanenca tingués continuïtat.

La Fira es va reprendre l’any 1943, però va patir dues noves interrupcions. Així, després d’aquell any, no es tornà a fer fins a l’any 1948 i després es va iniciar un nou parèntesi de dotze anys sense celebració. Arribat l’any 1961 es recuperà, ja amb continuïtat, aquesta tradició. La Fira, organitzada per l’Ajuntament de Gavà i la Cooperativa Agropecuària de Gavà en la vessant agrícola, ha conegut diferents emplaçaments: el Casino, la Torre Lluch, el pavelló Jacme March, la pista poliesportiva de Can Tintorer,  la plaça de Francesc Macià i l’actual, amb un recinte firal format per la plaça de Jaume Balmes (on hi ha la mostra gastronòmica GastroGavà), el carrer de Sant Pere, el carrer de Martí l’Humà i el pavelló Jacme March, que acull la Mostra Agrícola (amb les paneres artístiques, amb productes del camp i els lots d’espàrrecs).

Actualment, és una mostra agrícola, comercial i gastronòmica que, any rere any, visiten milers de persones. La transformació social i econòmica que ha experimentat Gavà s’ha reflectit a la Fira, que alhora que conserva el vessant agrícola ha anat incorporant altres sectors com el comercial i el gastronòmic amb la iniciativa GastroGavà, on els restauradors de la ciutat mostren la seva oferta culinària que inclou l’espàrrec com a ingredient. i que cada any té més acceptació dels visitants.

Documents històrics

Diplomes, fotografies, actes i cartells són els elements que testifiquen l’existència de la Fira des dels seus inicis. El pagès i historiador Antoni Tarrida va ser un dels artífexs d’aconseguir les proves que documenten l’antiguitat de la Fira. Les més importants són: un diploma de la primera edició, l’any 1932, concedit a Llorenç Planes Masferrer; una copa que van guanyar Joan Ribó Estapé i el seu fill al II Concurs d’Espàrrecs celebrat el 14 de maig de 1933 i una medalla concedida per la Generalitat de Catalunya a Narcís Planas Sanfeliu que va guanyar el primer premi del Concurs de l’any 1934.