Gavà reflexiona sobre l’economia circular
Gavà reflexiona sobre l’economia circular

L’Hotel AC Gavà Mar ha acollit aquest matí una importantíssima jornada de debat anomenada “Por una economía circular y competitiva”. La iniciativa està organitzada per l’Ajuntament de Gavà, la Red Española de Ciudades por el Clima de la Federación Española de Municipios y Provincias, i el Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona.

L’objectiu d’aquesta jornada era aplegar totes les institucions compromeses amb l’economia circular, tant des de la perspectiva econòmica com mediambiental, per donar a conèixer i debatre sobre diferents experiències i projectes que s’estan duent a terme.

El torn de paraules de la inauguració institucional de la jornada ha anat a càrrec de l’alcaldessa de Gavà, Raquel Sánchez, que també és vice-presidenta de la Red Española de Ciudades por el Clima. Sánchez ha volgut posar de manifest la importància dels municipis “quan parlem de la sostenibilitat i del canvi climàtic, i és que afortunadament ja hem superat un moment en el que de totes aquestes qüestions només es parlava a les grans cimeres mentre que als governs locals se’n prenia com a simples instruments del canvi i no com agents del canvi”.

Segons l’alcaldessa, el repte de l’economia circular és important ja que “es tracta de com fem una transformació del nostre model econòmic, una transformació fins i tot de les nostres ciutats, cap a un model molt més circular que ens permeti parlar de coses com la reducció dels residus i el seu re-aprofitament o reutilització, o de com podem ser capaços de canviar els processos de producció i disseny dels serveis i productes d’agafar, usar i tirar, i allarguem la vida útil de tots aquests residus, processos, serveis i productes”.

Sánchez ha afegit que quan les ciutats aconsegueixen aquesta circularitat de l’economia “generen economies verdes”, i adverteix que les administracions locals “hem de posar aquestes estratègies que tenen a veure amb l’economia circular en el centre de la nostra acció quan desenvolupem les nostres estratègies de desenvolupament econòmic, ja que d’aquesta manera serem molt més competitius i atractius”.

El president de la Red Española de Ciudades por el Clima i alcalde de Sevilla, Juan Espadas, ha celebrat que “el que avui volem fer aquí, que és continuar generant debat i reflexió entorn d’un tema que és en aquests moments el tema a la Unió Europea, el tema de les estratègies de desenvolupament entorn de l’economia circular, es converteixi també en una iniciativa política de l’Ajuntament de Gavà i de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i que per tant serveixi per continuar avançant”.

També hi ha intervingut l’alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, qui ha destacat que “realment tenim per davant un repte molt important ja que la societat està canviant però sobretot està canviant moltíssim l’economia, la manera de fer les coses, de relacionar-se i de compartir, i això genera reptes als quals ens hem d’adaptar”.

Jaume Collboni, vice-president de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, ha afegit de la seva banda que “quan parlem d’economia circular parlem del nivell global i del nivell local però sempre amb una dimensió clarament metropolitana, i és que és obvi que els grans motors de desenvolupament econòmic a nivell global són ja les metròpolis, i és a les metròpolis on s’estan produint ara les grans contradiccions del nostre temps, les desigualtats, els problemes de contaminació i els altres problemes de poca sostenibilitat del sistema, i és a les metròpolis on hem de començar a donar les solucions”

L’últim en intervenir en aquesta inauguració institucional ha estat Francisco Javier Cachón, que és director general de Qualitat i Avaluació Ambiental i Medi Ambiental del Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient del govern d’Espanya. Cachón ha recordat que “des de Nacions Unides ens avisen que en 2050 serem segurament més de 9.500 milions d’habitants sobre la Terra, el que suposa la necessitat de disposar d’almenys tres planetes per poder mantenir aquest estil de vida en el que s’està donant satisfacció a unes demandes socials, econòmiques i de confort de la població en general, per tant hem de repensar com mantenir aquests nivells per tal de no posar en perill la nostra supervivència, i estem parlant de supervivència, per això dic que o l’economia del futur és circular o molt probablement no hi hagi economia”.

En el decurs de la jornada s’ha pogut gaudir de les ponències d’alguns experts en economia circular que l’han contextualitzada en el territori, la visió i les ajudes que ofereix la Unió Europea per fomentar i impulsar aquest nou model econòmic. Hi han parlat Luis M. Jiménez, president de la Asociación para la Sostenibilidad y el Progreso (ASYPS); Ferran Tarradellas, director de l’Oficina de la Comissió Europea a Barcelona; Carles Rivera, coordinador gerent del Pacte Industrial de la Regió Metropolitana de Barcelona; i Xavier Marcet, president de la Lead to Change.

Tanmateix també s’ha portat a terme una taula de bones pràctiques de ciutats en la que diversos representants municipals han explicat els seus models d’economia circular i competitiva. Hi han intervingut Andrea Canelo, tinent d’alcalde de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Granollers; Maria Monzó, directora d’Innovació d’Aigües de Barcelona, que ha explicat el resultat del seu projecte d’economia circular a Gavà; Maria Passalacqua, directora de Club EMAS; Anna Queralt, experta en ciutats sostenibles; i Jordi Pietx, gerent a Catalunya, Comunitat Valenciana e Illes Balears d’ECOEMBES.

La jornada ha acabat amb unes paraules de Raquel Sánchez que ha explicat als assistents el model estratègic de ciutat que està planificat a Gavà i els principals eixos d’acció d’aquest pla que responen tots ells a criteris de sostenibilitat. D’aquesta manera ha conclòs una iniciativa de debat i reflexió que ha generat multitud de sinèrgies entre els assistents i que ha estat un èxit rotund, sobretot tenint en compte la important i variada representació d’actors que hi han pres part (administracions públiques, sector privat, etc.) i els poderosos llaços de contacte que s’han establert al llarg d’aquest profitós matí.

En l’organització d’aquesta jornada també han col·laborat l’Àrea Metropolitana de Barcelona, la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Baix Llobregat, així com el Servei d’Ocupació de Catalunya, la Generalitat de Catalunya i el Ministerio de Empleo y Seguridad Social.