Jornades Europees de Patrimoni 2018
Enguany, es podrà fer una visita guiada a can Vall del Racó.

Gavà se suma , un any més, a la celebració, aquest cap de setmana, de les Jornades Europees de Patrimoni. Com sempre s’han previst visites guiades i gratuïtes al Parc Arqueològic de les Mines, al Refugi Antiaeri de la Rambla i al castell d’Eramprunyà, com a novetat, també se n’han organitzat un parell per conèixer les restes de Can Valls del Racó, un jaciment romà ubicat a la zona boscosa sud-oest de la ciutat, al costat de la riera dels Canyars, sobre el qual s’hi ha intervingut recentment.

D’aquest espai cal destacar la cisterna d’aigua, una estructura de planta rectangular encastada en el vessant d’un turó que estava molt a prop del mar en època antiga. Mesura uns 12 metres de llarg per uns 3 metres d’ample i conserva la meitat d’una coberta amb volta de punt rodó i d’una alçada interior màxima d’uns 2 metres. Tant els murs que resten dempeus, gairebé tots, excepte la meitat del de llevant, com la volta estan executats segons la tècnica romana de l’opus incertum, trossos més aviat menuts de pedra aglomerats amb morter, i impermeabilitzada amb revestiments d’opus signinum, mescla formada per calç, sorra i bocins de terrissa.

La cisterna va ser bastida en una cronologia que abastaria tot el segle I dC fins arribar almenys al primer quart del segle II dC i podria haver format part d’un seguit d’instal·lacions d’una mena d’oficina portuària vinculada al proper ancoratge de les Sorres. Aproximadament a partir del segle XVI, i fins ben entrat el XIX, aquesta infraestructura va ser aprofitada com a celler d’una masia que es va construir en el mateix indret i que va donar nom al topònim actual.

Una altra de les propostes programes és una ludoteca, dissabte i diumenge, al mateix Museu. Es tracta d’una activitat complementària a l’exposició sobre joguines a l’antiguitat que, durant aquets dies, encara es pot visitar a la nostra ciutat.

Per confirmar l’assistència cal trucar al telèfon 93 263 96 50. Val a dir, que les visites a Can Valls del Racó es faran aquest dissabte i en dos grups. El primer sortirà les les 10.30 hores, i el segon a les 11.30 hores des del parc de gronxadors de l’Avinguda 8 de Març.