afectacions als conreus per les pluges
Les pluges estan afectant molt als conreus de Gavà (Foto: cortesia Josep Pañella)

Les pluges gairebé constants que estan caient des de fa dies estan tenint una greu afectació sobre els conreus gavanencs. Així ens ho ha assegurat el president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, Josep Pañella, que no ha dubtat en dir-nos que, “tot i que caldrà esperar un parell de setmanes per saber exactament l’abast d’aquesta afectació, és molt possible que aquests pluges hagin fet més mal encara que el temporal Glòria”.

Si això s’acabés confirmant ens trobaríem davant d’un any particularment dolent per la pagesia gavanenca, que en pocs mesos haurà fet front al pas d’un temporal que ha provocat la pèrdua de quasi el 60% de la collita, la cancel·lació de la Fira d’Espàrrecs a causa de la crisi de la COVID-19, i ara les afectacions per aquestes persistents pluges.

Segons Pañella, el conreu més afectat a Gavà és el de la patata, “que segurament es perdrà en la seva totalitat”, però “també s’han vist afectats altres com l’espinac, la pastanaga o el nap, i fins i tot un de nou com era el del maduixot”. En canvi, han resistit bé les pluges “tant l’espàrrec, que és un cultiu que aguanta molt bé aquesta situació, com la bleda, encara que degut a la COVID-19 ja s’havia conreat enguany molta menys quantitat, només un 30% de l’habitual”.

La Cooperativa ja treballa evidentment en posar-hi remei a curt termini per aquesta situació. Està previst que avui mateix “s’instal·li una motobomba a La Murtra, al costat del cargol d’Arquímedes, per tal de treure la màxima quantitat possible d’aigua. No és molt el que pot treure, només un milió de litres l’hora, però serà una ajuda pel mateix cargol d’Arquímedes que està funcionant sense parar des del passat diumenge”. Aquesta motobomba és de lloguer i s’estaria uns dies, i ha estat possible portar-la gràcies a l’esforç de l’Ajuntament de Gavà i del Parc Agrari del Baix Llobregat.

afectacions de les pluges en els conreus
afectacions de les pluges en els conreus
afectacions de les pluges en els conreus
afectacions de les pluges en els conreus
afectacions de les pluges en els conreus
afectacions de les pluges en els conreus
afectacions de les pluges en els conreus
afectacions de les pluges en els conreus
afectacions de les pluges en els conreus

Però la Cooperativa fa temps que demana solucions més definitives i, de fet, estava treballant en elles precisament quan va esclatar aquesta crisis de la COVID-19: “Teníem moltes reunions previstes que s’han hagut de cancel·lar, però les nostres reivindicacions no han canviat des del temporal Glòria. Necessitem un segon cargol d’Arquímedes, que aniria a la riera de La Murtra, com el primer. I a més també demanem l’adquisició en propietat de dues autobombes per poder disposar d’elles en qualsevol moment quan hi hagi un temporal de pluges com aquest i poder instal·lar-les a la riera dels Canyars, ja que si les tinguéssim allà podríem desaiguar cap aquesta riera i evitaríem que arribés tanta aigua a La Murtra”.

Aquestes autobombes, en opinió de Pañella, “haurien de ser de la màxima capacitat possible, i no limitar-se a un milió de litres l’hora com la que hem llogat per avui, sinó que haurien de ser de les que poden extreure 3 ó 4 milions de litres l’hora, ja que així es retalla el temps que l’aigua afecta als conreus, que és una qüestió vital: en el moment que la planta té molta aigua es mor, i si ha de suportar l’aigua només 2 hores i no 10, el conreu pot sobreviure”.

Pañella a més ha destacat un altre problema que els està afectant des de fa un temps i que la Cooperativa vol estudiar quan abans millor: “Ens està entrant molta aigua a la zona agrícola provinent de la zona industrial de Gavà, pensem que ve de la zona de Les Massotes però no sabem si és un problema d’algun embús o és que s’ha de mirar i canviar el sistema de buidatge d’aigua de la zona industrial, però el que és cert és que quan plou molt ens arriba molta aigua d’allà directament a les zones agrícoles més properes a aquesta zona industrial”.

Actualització de darrera hora

Ens informa Josep Pañella que la situació és encara més greu que quan hem parlat amb ell al matí. La situació a les 14:13h. és la següent: “Hem hagut d’obrir les comportes del cargol d’Arquímedes perquè l’aigua estava ja uns 20 centímetres per sobre, i quan hem parlat abans estava 20 centímetres però per sota. La motobomba que s’ha instal·lat està funcionant des de la una de la tarda però ni entre el cargol i la bomba és suficient per treure l’aigua ja que no para de ploure. Totes les corredores estan desbordades i està sortint l’aigua per tots llocs, ara gairebé podem assegurar que aquesta afectació serà pitjor que la del temporal Glòria. Estem molt preocupats perquè l’aigua no para de pujar i no podem fer absolutament res més a banda d’esperar que pari de ploure. I sort que ahir a la tarda la depuradora ens va ajudar molt perquè va treure molta aigua de les corredores a la Murtra i estava la situació controlada, però en poques hores avui la situació s’ha descontrolat”.