camps inundats
Les pluges han inundat completament els conreus de Gavà (Foto: cortesia Josep Pañella)

Josep Pañella, el president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, estava ja aquest matí a les set en els camps de Gavà per veure quina era la situació. Però no ha parat de ploure fins ben entrada la matinada d’avui, i per tant l’escenari era molt previsible: “Pitjor que ahir a la tarda, hi ha encara més aigua, ni el cargol d’Arquímedes ni la motobomba treballant a l’hora poden treure-la ràpidament, ara mateix hi ha molts milions de litres d’aigua negant els camps”.

Ahir a la tarda es van obrir comportes per mirar d’eixugar el cabal de l’aigua, i avui està previst que “aquestes comportes es tanquin per tal que els dos cargols d’Arquímedes de la depuradora comencin a treure també aigua dels nostres camps”. Si ahir Pañella ens explicava que els hi entra aigua de la zona industrial de Gavà i que això s’haurà d’investigar, avui ens ha explicat que “també ens està arribant molta aigua provinent de la zona de l’Outlet de Viladecans, ens van dir que això s’havia arreglat però amb aquestes pluges sembla que no està solucionat del tot, no ens entra molta però ens està entrant i per tant això suma encara més a una situació que ja és molt complicada”.

L’objectiu, doncs, és treure l’aigua el més aviat possible, però el mal és molt probable que sigui ja irreversible: “Els espinacs ja s’han fet malbé segur, els naps també, el 80% de la patata segurament també, encara hem d’esperar unes dues setmanes per quantificar l’afectació però estem tots molt preocupats”. I això arriba després de les afectacions del temporal Glòria i de les que ha provocat la pandèmia de la COVID-19 que, per exemple, han fet que “es deixessin de conrear un 25% de calçots, aquí a Gavà cada any fem entre 4 i 5 milions d’unitats de calçots dels quals enguany han quedat al camp un milió”. Per tant, no hi ha cap mena de dubte: “La situació és molt greu, la pagesia està desanimada perquè estem travessant un moment molt difícil, i jo no recordo una pluja que hagi fet tant de mal des de les que van caure l’any 1988”.

Pañella explica a més que ja no és només una qüestió de collites perdudes, sinó que “el mercat el que vol és qualitat, i aquests productes quan han passat un aiguat d’aquestes característiques ja no són el mateix, la terra queda assentada i dura i per exemple la pastanaga o el nap ja no té la mateixa presència”.

camps inundats
Camps de Gavà totalment inundats, aquest matí (Foto: cortesia Josep Pañella)

La situació és molt greu a més perquè, utilitzant una expressió molt adient pel cas, plou sobre mullat jan que els pagesos fa temps que demanen solucions com ara un segon cargol d’Arquímedes i dues motobombes en propietat. Per fer-nos una idea de la gravetat del problema, Pañella apunta que “els camps de Gavà i de Viladecans junts tenen aproximadament la mateixa extensió que l’aeroport del Prat, però a l’aeroport disposen de 15 cargols d’Arquímedes per eixugar l’aigua i nosaltres només tenim dos, un a Gavà i un altre a Viladecans”.

El president dels pagesos gavanencs anuncia sense que “tot i que quan acabi l’estat d’alarma és evident que hi haurà molts fronts per lluitar en molts àmbits com ara empreses o comerç, nosaltres exigirem reprendre les reunions que es van haver de cancel·lar i demanarem solucions immediates, si pot ser abans de l’estiu, a les administracions, és a dir, tant a la Generalitat de Catalunya com al Parc Agrari del Baix Llobregat, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i els ajuntaments afectats”.

Pañella assegura que “nosaltres hem de confiar en les administracions però anem molt tard, fa set o vuit anys que s’haurien d’haver canviat moltes infraestructures perquè si volem conservar el quilòmetre zero i el producte de proximitat, s’haurien d’haver fet moltes inversions fa temps i a poc a poc, ara ens trobem amb el problema de fer una inversió forta i de cop i no sé si això es podrà assumir”. Els pagesos, en aquest sentit, estimen que “només a Gavà i a Viladecans fan falta gairebé dos milions d’euros d’inversions, i això només per fer coses petites”. El president dels pagesos gavanencs no dubta en deixar-ho molt clar: “Amb aquest canvi climàtic hem d’anar ràpid, necessitem un Parc Agrari professional, un polígon agrícola professional per tal que els pocs pagesos que quedin siguin professionals i es puguin guanyar la vida, perquè si no es fa això i si no es busquen solucions ràpides la pagesia es morirà”.

camps inundats
Foto: cortesia Josep Pañella