calçot
Comença la temporada forta de calçots a Gavà! (Imatge: Josep Pañella)

Ja ha passat Nadal i això significa tradicionalment que comença la temporada forta del calçot. Ja fa un mes aproximadament que s’està collint, però per festes hi ha una aturada i és ara quan la demanda comença a ser realment potent.

Josep Pañella, president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà, ho expressa d’una manera molt clara i directa: “S’ha acabat Nadal i ara comença la temporada forta del calçot, arriben les calçotades i tenim al davant aquest mes de gener, febrer, març, i una mica d’abril per treure els més de cinc milions de calçots que tenim a Gavà”. L’estimació de cinc milions és, de fet, prudent atès que “segurament la xifra estarà finalment més a prop dels 6 milions que dels cinc”, assegura Pañella.

La pluja caiguda la passada setmana, a més, ha beneficiat molt el cultiu del calçot: “Va ser una veritable pluja a la carta, van caure només nou litres, que és molt poc, ja que encara podrien haver caigut fins a 15 litres i ens hauria anat força bé pel calçot. Però el que va caure va ser molt positiu pel calçot”.

El problema, destaca Pañella, podria ser la pluja que les previsions meteorològiques avancen per mitjans d’aquesta setmana: “Si plou molt llavors sí que tindríem problemes perquè al calçot no li va bé tanta pluja. El Glòria, de fet, a mi em va fer perdre una quantitat important de calçots. Amb una pluja considerable, parlem de 60 litres o més, es perd tant en quantitat com en qualitat”.

Per tant, “el que ens interessa a nosaltres és que aquests 15 o 16 caps de setmana que venen no plogui d’aquesta manera tan abundant, al calçot li va bé aquest fred però sense molta pluja, amb sol. Una pluja com la de la setmana passada és assumible, però en el moment en què plou molt nosaltres ja notem que les vendes dels caps de setmana baixen”.

A Gavà tots els pagesos que hi ha tenen calçots, “és un producte que tots conreem: mentre que l’espàrrec és el producte més emblemàtic perquè n’hi ha poc, el calçot és el producte estrella perquè és el que tenim els 15 pagesos que som a Gavà”.