espàrrecs
Els pagesos gavanencs han tingut enguany molta sort amb la climatologia (Foto: cortesia de Josep Pañella)

La collita d’espàrrecs de Gavà d’aquest any “està anant força bé”, segons ens assegura Josep Pañella, que és el president de la Cooperativa Agropecuària de Gavà. Tot i que “hi ha pagesos als que se’ls han mort els espàrrecs per culpà dels fongs que agafen, que no sabem el que és”, la veritat és que “els pagesos que collim espàrrecs a Gavà, que som entre 10 i 15, tenim una producció d’alta qualitat”.

I aquesta és la clau de l’espàrrec de Gavà, ja que “la producció és petita, però el que surt és de força qualitat”. Enguany, a més, “la meteorologia ens ha acompanyat i no hem patit cap inclemència, com ara les inundacions del 2020, així que estem força contents”. La qüestió del temps meteorològic és molt important, no només per aquesta collita sinó per totes, i Pañella admet que “si el pagès el que demanaria és tenir sempre un temps a la carta, aquest any tenim la sort de tenir aquest temps a la carta: ens ha plogut quan havia de ploure, no hem tingut cap gelada, i ara mateix veus els camps i fan goig, no només en els espàrrecs sinó també, per exemple, en els conreus de les patates. El problema de les pluges fortes és que ho pots perdre tot en només 24 hores”.

A més, un altre punt fort de l’espàrrec gavanenc és que “té una forta demanda, si bé és veritat que ara a Mercabarna comença a entrar l’espàrrec de Navarra, i el de Gavà potser no té la mateixa qualitat que el d’allà, la veritat és que el nostre ens el demanen molt des de la restauració de la zona”.

Aquí tenim una altra de les claus de l’espàrrec de Gavà: “L’espàrrec de Gavà va a parar sobretot a la restauració de la zona, i si en sobra llavors el portem a MercaBarna, però el nostre comprador principal és el restaurant de la zona, i per tant es tracta d’un producte molt atractiu de quilòmetre zero”.

Pañella ha aprofitat l’entrevista que li hem fet aquest matí per “agrair tot el suport que rebem els pagesos de Gavà, tant des de la restauració i el comerç del poble com sobretot de l’Ajuntament”. En aquest sentit, el president dels pagesos gavanencs ens ha anunciat que “ja han arribat a la Cooperativa les noves garres que cada any ens subvenciona l’Ajuntament per repartir-les entre la pagesia del poble”.

espàrrecs
Aquestes són les garres que acaben d’arribar a la Cooperativa gavanenca (Foto: cortesia de Josep Pañella)

Respecte al programa d’activitats “Temps d’Espàrrecs”, que enguany substitueix a la tradicional Fira, Pañella reconeix que “a nosaltres ens feia molta il·lusió és fer la Fira, amb la seva mostra agrícola i el concurs, però les circumstàncies del coronavirus són les que són i per tant crec que el que s’ha programat servirà per moure el tema i mantenir viva la flama de la Fira”.