La pagesia de Gavà adquireix una màquina nova per fer cavallons
La pagesia de Gavà adquireix una màquina nova per fer cavallons

La Cooperativa Agropecuària de Gavà ha adquirit aquest any una màquina nova que avui s’ha començat a posar en marxa i que permet per els cavallons en els conreus de l’espàrrec blanc de manera molt més ràpida i còmoda. Es tracta d’un sistema traccionat amb un tractor ajustable que mitjançant dos rotors laterals que remouen la terra la transporten a la part central de l’estructura, creant un cavalló tou de amb una perfil en forma de trapezoide i no massa compacte.

Dos rotors laterals remouen la terra i la transporten a la part central de l’estructura, creant un cavalló

El president de la cooperativa local, Josep Pañella, explica que “hem pogut adquirir aquesta nova màquina, que costa 18.000 euros, gràcies a la subvenció anual que fa l’Ajuntament per promoure la Fira d’Espàrrecs i que s’ha invertit així, donat que amb la pandèmia no es va poder celebrar”. Es tracta, segons Pañella, “d’una eina que ens anirà molt bé perquè ens estalvia molta feina” i que “els socis de la cooperativa podran llogar quan ho necessitin”.

Els espàrrecs que es cultiven a Gavà, com totes les varietats d’espàrrecs conegudes, provenen d’Holanda. L’adaptació al nostre clima, sòl i cultiu dóna lloc a una varietat pròpia. Són els que anomenem espàrrecs del país i si el temps no fa de les seves en qüestió d’un mes germinaran.

Cavallons fets després del pas de la màquina

Mètode de cultiu

Per procedir a plantar-lo es prepara el terreny, es neteja i s’adoba. S’obren solcs d’uns 30 o 40 centímetres de fondària, a 6 o 7 metres l’un de l’altre, i es col·loquen les motes a una distància d’un pam o dos les unes de les altres. Es cobreixen de terra (entre 20 i 30 cm), es deixen uns dos anys i es netegen periòdicament d’herbes parasitàries.

De la primavera a la tardor, la planta va arrelant i creixent en tiges aèries que arriben fins als 50 o 60 cm d’alçada. Quan arriba l’hivern, la part aèria de la planta s’asseca, moment en què es neteja i es comença a donar forma als cavallons que es deixen preparats per a l’aparició dels espàrrecs.

L’eliminació de les parts seques -els feixucs- s’ha de fer amb especial cura l’any de la collita per afavorir la sortida dels turions i evitar molèsties en el moment de collir-los. Aquests mateixos feixucs, secs i tallats, serveixen per protegir els marges del vent de ponent amb la finalitat que no s’endugui la sorra.

Els espàrrecs, tapats de terra, pugnen per sortir a la superfície cercant la llum solar, s’estiren i s’engreixen. És precisament la manca de llum solar la que els manté de color blanc, però en el moment que els toca, adquireixen una coloració verda o morada.