La pagesia de Gavà es mostra preocupa per la possible ampliació de la Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) al delta del Llobregat ja que asseguren que que “posa en perill el futur de la producció agrària a la zona”.
En un comunicat, l’Agropecuària de Gavà i la Cooperativa Agrícola de Viladecans asseguren que “en un termini de cinc anys es podria posar punt i final a l’activitat a la zona, on hi ha mil hectàrees destinades a conreus, i que es podrien veure afectades per l’augment d’espais destinats a la protecció aviària”. Lamenten “no estar representades a la Comissió del Delta del Llobregat”, i posen de relleu la importància de la seva activitat en “el foment d’un model d’alimentació sostenible amb hortalisses de proximitat”.
El col·lectiu denuncia les restriccions a l’activitat agrícola i l’abandonament en el manteniment de les infraestructures de drenatge als camps de Gavà i Viladecans, situació que, diuen, “està acabant progressivament amb les riques zones de conreu, tant tradicionals com intensives”, raó per la qual empreses pròsperes i creadores de llocs de treball “abandonen les explotacions a la zona”.
A aquesta situació s’hi suma ara “l’amenaça” d’ampliació de la ZEPA que planteja el departament de Territori i Sostenibilitat. “Ampliar més aquesta franja, agafant terreny agrícola, és inviable per als conreus que esdevindran la menjadora d’aquests ocells”, detallen en un comunicat.
Les dues organitzacions també critiquen l’anunci de la Generalitat d’invertir a través de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) 74 milions fins al 2027 per a millorar l’estat ambiental del delta i del Parc Agrari. Destaquen que la reivindicació per a millorar el sistema hidràulic es remunta al 2009, motiu pel qual creuen que l’anunci arriba “tard i enverinat”.
Els pagesos creuen que “es vol compensar el mal sense remei que suposa l’ampliació de la ZEPA amb unes millores que fa anys que reivindiquem a les administracions per evitar les pèrdues de collites per les negades de les terres a causa de les infraestructures de drenatge insuficients i velles”, i assenyalen, no només la Generalitat i l’ACA com a responsables, també l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), la Diputació, els ajuntaments de l’entorn i el Parc Agrari del Baix Llobregat.