L'alumnat, les tècnicques que han impartit el curs i els representants del Consistori després del lliuramet dels certificats
L'alumnat, les tècnicques que han impartit el curs i els representants del Consistori després del lliuramet dels certificats

Aquest matí s’han lliurat al Nou Espai Sant Jordi els certificats d’assistència als 12 alumnes que han participat a l’activitat formativa “Coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic” que té per objectiu donar a conèixer a les persones estrangeres la societat catalana en totes les seves vessants per tal de potenciar la seva autonomia. L’acreditació d’aquests coneixements, juntament amb els relacionats amb la llengua i els coneixements sobre el món laboral, són necessaris per a l’obtenció de primera acollida, valorable per a determinats tràmits relacionats amb l’obtenció i renovació de permisos de residència. Les persones assistents, alguns dels quals només fa un mes que viuen a Gavà, són ciutadans i ciutadanes de Marroc, Colòmbia, Hondures i Perú.

Les cinc sessions del curs sobre la societat catalana han estat a càrrec de Touria Sarghini, agent d’acollida de l’Ajuntament. Les sessions sobre el marc jurídic han estat dutes a terme per l’advocada del Servei Jurídic en estrangeria de l’Ajuntament, Maria José Gràcia Pastor.

La tinenta d’alcaldessa de l’Àmbit de Benestar, Educació i Cultura, Ester Zamorano i el regidor delegat de Mediació i Nova Ciutadania, Luis Guitart, els han lliurat els certificats i els han donant la benvinguda a Espanya i a Gavà. Guitart a més els ha animat, quan puguin fer-ho, “a exercir un dret com el de votar que a molts de nosaltres no ens van deixar en els nostres països d’origen”.

Ester Zamorano ha explicat que amb el curs volíem “explicar-los una miqueta com poden bellugar-se dins de la nostra ciutat, com poden fer servir els serveis que tenim i generar la confiança i l’acolliment que necessiten les persones que, per algun motiu, han tingut que sortir del seu país i han arribat a Gavà. Volem donar-los uns coneixements i sobretot transmetre’ls que l’Ajuntament està obert per a ells, per a totes les gestions i necessitats que puguin tenir. Que sàpiguen que estem al seu costat”.

Cristian Bonet és un dels qui han rebut el certificat. Ell va venir a Gavà fa un mes des de Colòmbia i explicava així l’experiència en el curs. “M’encanta la cultura catalana i de Gavà. He volgut fer les coses bé, tenir connexió amb la ciutadania, saber d’on ve la seva història, com funciona tot i acoplar-me de la millor manera per conèixer els meus drets i deures com un ciutadà més d’aquest municipi”. Cristian ha trobat el curs molt interessant i útil: “tant a nivell cultural com polític i perquè m’ha permès saber com són les lleis i quins són els nostres deures i drets”.

Servei d’Acollida

El servei de Primera Acollida és un conjunt d’accions i recursos que responen a les necessitat inicials de formació i informació de les persones arribades d’altres països que ofereix l’Ajuntament de Gavà i la Generalitat de Catalunya amb la participació de la Unió Europea. El servei inclou tres mòduls formatius:

Mòdul A (Llengua): per aprendre català i castellà amb un mínim de 90 hores de formació en cadascuna de les dues llengües oficials.

Mòdul B (Coneixements laborals): informació sobre el mercat de treball amb una durada mínima de 15 hores que les dur a terme el SOC de la Generalitat de Catalunya.

Mòdul C (Societat catalana): coneixements del municipi i els serveis de l’entorn més proper amb una durada mínima de 15 hores.