
Fa unes setmanes es va iniciar una nova campanya d’excavacions arqueològiques a les mines prehistòriques de Gavà, concretament en una parcel·la del sector de les Ferreres contigua a on es van trobar fa vint anys les mines 84, 85 i 90. L’objectiu dels treballs, encapçalats per l’arqueòleg Ferran Borrell, era comprovar si hi havia més boques en aquesta zona i el resultat ha esta molt positiu, ja que s’han localitzat noves estructures mineres.
“Els treballs que estem duent aquí tenen la importància que ens permet veure com continua l’explotació minera en aquest sector de Les Ferreres. Hem reprès el fil dels treball que ens van dur a terme fa 20 anys arrels de la construcció dels edificis que hi ha al darrere d’aquest solar. Hi ha una vinculació de 20 anys de recerca del sector de Les Ferreres. Ara hem obert una nova parcel·la i trobem noves estructures amb lo qual el potencial de la recerca, el que se’ns presenta pels propers anys és molt positiu”, explica Ferran Borrell.
Borrell es mostra gratament sorprès perquè “en aquest solar hi ha una densitat d’estructures mineres que no ens acabaven d’esperar, el potencial és molt gran però cal veure fins a què punt”. L’arqueòleg es pregunta si trobaran “mines reaprofitades com a llocs d’enterrament, les trobarem plenes d’escombraries amb lo qual ens permetrà reconèixer moltes coses sobre el seu dia a dia, seran molt complexes les estructures o senzilles… Les possibilitats son realment grans i els fronts, un cop escàvem aquestes mines en els propers anys, son molt diversos”.
Els treballs en aquesta parcel·la de les Ferrers que finalitzarà a principis de desembre es desenvolupen en el marc del projecte de recerca, “Mines, miners i variscita. Intervencions arqueològiques al sector Ferreres de les Mines Prehistòriques de Gavà”, promogut pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, @patrimoni.gencat.cat, i desenvolupat pel Consejo Superior de Investigaciones Científicas , amb la col·laboració del Museu de Gavà.
L’any vinent es reprendran els treball després d’aquesta primera fase, en que s’ha aconseguit, explica Ferran Borrell, “la localització de nous accessos, noves estructures mineres. Creiem important continuar obrint aquesta part de la parcel·la per localitzar-ne més l’any vinent. I en un posterior projecte de recerca centrar-nos únicament en l’excavació d’aquestes estructures”.
La tinenta d’alcaldia de l’Àmbit d’Acció Social, Ciutat Educadora i Cultura, Ester Zamorano, ha visitat avui la zona de treball en companyia del director del Museu, Josep Bosch, i de Ferran Borrell els quals li han explicat el projecte i el potencial del jaciment prehistòric de Gavà.
“Per a Gavà les mines prehistòriques son molt importants, un exponent cultural de primer ordre. Estem molt orgullosos del nostre patrimoni i, com no, d’aquestes mines úniques a Europa. Per això, intervencions com aquesta son molt importants, i vull agrair al Consejo Superior de Investigacions Cientificas i a totes les institucions que fan possible projectes d’investigació del nostre llegat com el que s’està desenvolupant en aquest solar de Les Ferreres”, valora Ester Zamorano.
6.000 anys d’història
Considerat un dels conjunts patrimonials més importants i singulars del nostre país, l’explotació de les mines es va iniciar fa uns 6.000 anys, en el neolític, i va durar un mil·lenni. Es tracta de les mines en galeria més antigues d’Europa i les úniques dedicades a l’extracció de variscita, mineral amb el qual s’elaboraven ornaments que eren intercanviats en complexes xarxes que abastaven la Mediterrània occidental. També s’han recuperat restes singulars com el crani trepanat i la Venus de Gavà.