Aquesta setmana ha donat inici una nova campanya d’excavacions arqueològiques a les Mines prehistòriques de Gavà, concretament al sector de Les Ferreres.
Els treballs, encapçalats per l’arqueòleg Ferran Borrell, duraran unes tres setmanes, i es desenvolupen en el marc del projecte de recerca “Mines, miners i variscita. Intervencions arqueològiques al sector Ferreres de les Mines Prehistòriques de Gavà”, promogut Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya @patrimoni.gencat.cat i desenvolupat pel Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC) @CSIC amb la col·laboració del Museu de Gavà.
En aquest sector varen aparèixer ara fa vint anys les mines 84, 85 i 90, on es varen trobar alguns enterraments acompanyats de valuosíssims aixovars pels arqueòlegs. Ara es vol comprovar si existeixen més boques de mina a la parcel·la contigua.
Mines amb 6000 anys d’història
Considerat un dels conjunts patrimonials més importants i singulars del nostre país, l’ explotació s’inicià fa una 6.000 anys, en el neolític, i durà un mil·lenni. Es tracta de les mines en galeria més antigues d’Europa i les úniques dedicades a l’extracció de variscita, mineral amb el qual s’elaboraven ornaments que eren intercanviats en complexes xarxes que abastaven la Mediterrània occidental. També s’han recuperat restes singulars com el crani trepanat i la Venus de Gavà.