Missa i panets beneïts per celebrar Sant Nicasi

Aquest dimarts, 14 de desembre, festivitat de Sant Nicasi, s’ha celebrat la Missa solemne en honor al copatró de Gavà, una tradició que, després que l’any passat soficiés de manera excepcional a l’església de Sant Pere, com a mesura de precaució per la crisi sanitària, en ser un espai més ampli, aquest any ha recuperat el seu espai emblemàtic, que no és altre que la parròquia de Sant Nicasi. Com és tradicional, durant l’acte religiós s’han beneït els panets de Sant Nicasi elaborats pel forn Righetti

L’origen d’aquests panets es remunta a mitjans del segle XVII, quan Barcelona es va veu­re afectada per una forta epidèmia de pesta. Els barcelonins fu­gien cap a altres llocs més sanitosos i els que no tenien tants recursos ho feien als pobles de les rodalies, on anaven escampant la ma­laltia. Per socórrer els refugiats, ca­da dia dos gavanencs recorrien les cases i les masies amb la finalitat de captar blat, civada, sal i llenya per alimentar els forasters. Lliuraven el que recollien a uns altres dos veïns que pastaven la farina i en feien panets, als quals s’afegia ma­ta­faluga, que era eficaç per guarir la malaltia. Un cop cuits, els porta­ven a l’església on eren beneïts pel senyor rector i, tot se­guit, repartits.

A més a més, per tal de lliurar-se del contagi, els habitants de Gavà invocaren Déu per mediació de sant Nicasi i prometeren que si els alliberava de la pesta, farien fer una imatge del sant i que cada 14 de desembre la passejarien en pro­cessó pels carrers de Gavà.

L’epidèmia es va acabar i els gavanencs, agraïts, van demanar al bisbat que Sant Nicasi fos el segon patró de Gavà. Els nostres avantpassats van iniciar la tradició de guardar aquests panets durant tot l’any i se’ls menjaven quan estaven malalts. Només se’n partien un el dia de la festa. Tot menjant-se’l, el cap de casa recitava “Aquest panet no ens el mengem ni per gana ni per set, sols perquè ens doni l’enteniment ben complet”.

Un dels moments de la missa

Mossèn Rivas, rector de Sant Pere, qui també oficiat la missa ha destacat, que “després de 2 anys en què, per la pandèmia, aquest acte religiós es feia a Sant Pere, ara recupera l’espai, amb la imatge restaurada” i que “es tracta d’un dia especial per la importància de poder recordar les nostres arrels a través d’aquesta tradició que, per Gavà, suposa el tret de sortida a la celebració d’unes festes ben boniques i entranyables”

Consulteu aquí tota la programació de les Festres d’Hivern de Gavà