Article de Junts per Gavà octubre 2023
Isidre Casas, portaveu de Junts per Gavà

En les darreres setmanes hi ha hagut un debat que ha omplert titulars de premsa, hores de televisió i ràdio i portades de mitjans digitals. Parlem de la multireincidència delictiva. Alguns, de forma interessada, han volgut portar el debat al fet migratori, aprofitant la delegació de competències aconseguides a canvi de l’aprovació dels diferents decrets llei al Congrés, per titllar-nos de xenòfobs i supremacistes.

Res més lluny de la realitat, ni tots els immigrants són delinqüents multireincidents ni tota la multireincidència delictiva té a veure amb la immigració. Mireu, quan nombrosos i diversos municipis han vist posada en entredit la seva convivència per part de delinqüents habituals, arribant a acumular més de 260 delictes només onze delinqüents, molts d’aquests han aixecat la veu per demanar actuacions i posar solucions.

I just aquí és on la justícia ha d’entomar el seu paper, perquè l’increment d’efectius policials es mostra ineficient si la justícia no és capaç de donar recorregut sancionador a les actuacions dels cossos i forces de seguretat. Així doncs, és urgent un reforç de la capacitat del sistema judicial català per entomar els casos de multireincidència i no permetre que la impunitat acabi imposant-se, vinguin d’on vinguin, d’aquí o d’allà.

Cal dotar-lo d’eines i recursos per fer front els retards que impossibiliten la seva gestió adequadament. Hi ha la necessitat de procedir a la reforma i adaptació del Codi Penal i la Llei Orgànica d’enjudiciament criminal per abordar el fenomen de la multireincidència i la inseguretat ciutadana que comporta.

En definitiva, hem de ser conscients de l’existència d’un problema greu que atempta seriosament contra la convivència i el benestar i que transcendeix els eixos tradicionals dreta/esquerra.