Multitudinari adéu a la Falla

Centenars de persones no es van voler perdre, aquest diumenge, la cremà de la falla a la plaça de Jaume Balmes, el moment culminant d’unes festes que han omplert de color i molt de soroll les Festes de Sant Josep organitzades per la Casa de València de Gavà. Tot i que la pluja de dissabte va obligar a ajustar una mica el programa al matí, els principals actes es van poder complir en l’horari previst. Ens referim, per exemple, a la presentació de les falleres major i infantil, celebrada divendres a la nit. Aquest acte, enguany, ha resultat especial en complir-se els 30 anys de falles al municipi, raó per la qual es va fer un repàs històric a l’origen i evolució de la festa i es va retre homenatge a les noies que, durant aquestes 3 dècades, han estat falleres.

L’altre moment clau de celebració va ser la desfilada de Moros i Cristians dissabte a la tarda, on els participants van brillar per l’espectacularitat dels vestits i maquillatges. La Companyia General del Foc va obrir la comitiva fent esclatar petards i banda tocava el ritme del compàs, i és que segons va explicar el president de la Casa de València, Sergio Engli, “aquest 2018 hem volgut que hi hagi acompanyament musical en tots els actes”.

Un any més, una delegació d’Olocau, població valenciana agermanada amb Gavà ha participat de la festa. El seu alcalde, Antonio Ropero, qui expressava la voluntat de “mantenir viu aquest vincle” va participar a la desfilada vestit de moro. Al seu costat, també disfressada, l’alcaldessa Raquel Sánchez, va lloar “l’esperit d’una festa, que més enllà de ser la màxima expressió de la cultura valenciana, s’ha convertit en un acte de ciutat esperat i gaudit per tothom”.

Una falla de “por”

La falla d’enguany portava com a lema “Bruixetes de la casa del terror”, un conjunt monumental on hi apareixia una casa envoltada de figures, un ratpenat, una carbassa de Halloween i dues joves bruixes eixerides i simpàtiques. Tampoc hi faltà la lluna en forma de calavera i un parell de mussols que s’hi recolzaven.

Abans de la cremà es va poder gaudir d’un espectacle pirotècnic, passejar per les paradetes de la fira comercial instal·lada al llarg de l’avinguda Diagonal o gaudir de de les atraccions a la plaça de Francesc Macià. Al matí, es va oficiar la missa en honor a la Mare de Déu dels Desemparats a l’església de Sant Pere mentre que, al migdia, es va gaudir de diferents espectacles a la plaça de Jaume Balmes, indret on també es va fer el típic dinar de falles. Les actuacions van seguir durant la tarda.