niu de vespes velutines
Aquí es veu clarament un dels tècnics fumigant el niu de vespes

Aquest matí s’ha retirat un niu de vespes velutines (o asiàtiques) a Gavà Mar. El vesper estava ubicat a la zona dunar, a l’alçada del carrer Garraf, i els dos tècnics de control de plagues de l’empresa Ibertrac que s’han encarregat de l’operació han arribat al lloc a les 6 del matí. Ha calgut, però, esperar una estona a que arribés l’alba per tal que els dos tècnics poguessin intervenir. La raó és que el niu estava ubicat en una zona de complicat accés, en mig de matolls i canyes i a tocar d’una petita rierola, i per treballar amb seguretat era imprescindible veure bé el terra on es pisava.

niu de vespes velutines

L’operació finalment ha començat poc abans de les 7 del matí. Els dos operaris s’han ficat a dins dels vestits especials de protecció, tal i com s’aprecia a la fotografia. Es tracta, evidentment, d’uns EPIs dissenyats específicament per aquestes tasques, molt complicat de posar-se’l (ho hem comprovat in situ i, fins i tot, ha calgut el nostre ajut per acabar d’ajustar els guants), que a la part del cap porta una mena de tela mosquitera. Cal, però, que a sota d’aquesta tela els tècnics portin una altra protecció, un casc i una pantalla de plàstic, i és que “tot i que les vespes no poden entrar per la tela mosquitera, sí que poden travessar-la amb els seus fiblons, de fet avui hem vist com ho han intentat i, per tant, sort que portàvem les mascares  i el casc per dins”.

L’actuació s’ha fet seguint el protocol habitual en aquests casos que, tal i com ens detalla López, comença amb “una primera inspecció, que vam fer ahir dijous, per definir quin material necessitarem o si caldrà ajuda externa per exemple de la Policia Municipal, i després fem l’extracció”. El que López anomena “extracció” és un procediment en dues parts: “Primer, eliminem el niu fumigant-lo amb un biocida especial molt agressiu, dissenyat específicament per aquest tipus de vespes, que elimina la major part dels exemplars, i després retirem el vesper”.

niu de vespes velutines
Una part del vesper que s’ha extret (allò de color blanc són larves de vespa velutina)

El més important de l’extracció es acabar amb la vespa reina, i s’ha d’anar amb molt de compte amb aquest aspecte ja que “pot passar, tot i que no és habitual, que o bé la reina hagi sortit en busca d’aliment, o bé que hi hagi a dins més d’una reina, i per tant és molt important assegurar-nos que estigui la reina o les reines a dins perquè, si està fora, al cap d’una setmana ja hi ha altre niu a la zona”. És per aquest motiu que se sol actuar o a primera hora del dia o a darrera hora, ja que “les vespes reaccionen a la calor i, per tant, en aquestes hores no fa molta calor i és més probable que les vespes estiguin tranquil·les i que la reina o reines estiguin a dins”.

niu de vespes velutines
niu de vespes velutines
niu de vespes velutines
niu de vespes velutines
niu de vespes velutines
niu de vespes velutines

Les vespes velutines solen fer els seus nius “en altura, tot i que també els poden fer, com és aquest cas, enmig de vegetació, i fins i tot ja s’han vist nius a dins de façanes o de roques”. El niu que s’ha extret avui a Gavà Mar, que podia arribar tranquil·lament a tenir mig metre de llargària i que, “per la seva mida, devia tenir entre dos i tres mesos”, era “peculiar perquè normalment tenen una forma ovalada, com una pilota de bàsquet, i aquest feia una diagonal amb tota la branca dels arbres”. Li hem preguntat a López quantes vespes podria haver albergat aquest vesper i, tot i que ens ha advertit que és complicadíssim fer aquesta estimació, “segurament, per la mida, devien haver entre uns centenars o fins i tot uns pocs milers de vespes”.

La vespa velutina s’ha introduït recentment a la Península Ibérica i, “per la seva mida i la seva picada, produeix incomoditat i por a gran part de la població, el que és normal perquè no estem acostumats a ella, però sembla que ha vingut per quedar-se i, a més, s’estén amb molta facilitat pel territori i moltes vegades no es dona a l’abast per retirar els seus nius”.