de febrer

Aquest dijous, 29 de febrer, ha tingut lloc el Ple ordinari de cada mes, on s’ha aprovat una declaració institucional de suport a les reivindicacions del sector primari. El text, recolzat per tots els grups excepte Vox, deixa clar que “els sectors agrari i pesquer constitueixen un dels pilars principals de l’economia espanyola i catalana” i que, a conseqüència de situacions com la guerra a Ucraïna o la prolongada sequera, travessen una difícil situació. També es fa referència a les reivindicacions que, al llarg del mes de febrer, han dut la pagesia a organitzar manifestacions de protesta als carrers de Catalunya. La declaració es posiciona “davant la importància que té el sector agrari per garantir el subministrament alimentari a la ciutadania i la importància que té la pagesia a Gavà i la lluita que manté conjuntament amb l’Ajuntament i altres actors per assegurar la viabilitat futura i el relleu generacional en les explotacions agràries del Delta del Llobregat”. Per això, els grups del PSC, ERC, PP, ECP i Junts per Gavà, insten als governs de l’Estat i la Generalitat de Catalunya a prendre mesures com continuar impulsant polítiques públiques que protegeixin el sector agrari; simplificar els tràmits burocràtics per a agricultors, ramaders i pescadors; assegurar que els productes importats compleixin tots els estàndards europeus de qualitat i sanitat; o impulsar estratègies, lleis i fòrums de diàleg sobre el sector. Els grups signants també manifesten el suport al Pacte Verd Europeu i a les polítiques ambientals de la Unió Europea.

En una altra línia es va manifestar Vox, que va presentar a la part de control de la sessió plenària una declaració política de denúncia sobre les greus conseqüències que ha tingut el Pacte Verd europeu per als interessos nacionals i defensa del sector primari espanyol. La declaració va ser rebutjada amb els vots en contra del PSC, ECP, ERC i Junts, i l’abstenció del Partit Popular. Sí que va prosperar l’altra declaració política del ple, presentada pel Partit Socialista i En Comú Podem amb motiu del 8 de març, Dia Internacional dels Drets de les Dones. La tinenta d’alcaldessa d’Igualtat, Alba Riba, va ser l’encarregada de llegir part del text, on s’explica l’origen de la diada i es deixa palès que “avui en dia el feminisme se situa al centre de l’acció política actualitzant i fent progressar el país i les ciutats en igualtat per continuar avançant. Així i tot, malgrat les millores dutes a terme per disminuir la bretxa salarial i la precarització, en el mercat laboral es continuen detectant grans diferències respecte als homes”. El text també mostra preocupació per la percepció dels homes davant els avenços del feminisme: “les polítiques contra les violències masclistes i a favor de la igualtat s’han convertit en la diana dels atacs del conservadorisme polític, mediàtic i judicial, tot i ser aquestes un problema estructural de primer ordre”.

La regidora d’En Comú Podem Gavà, Estela Ortega, va continuar donant dades preocupants sobre agressions de tota mena a dones, i va afegir que “s’ha de posar fre als reaccionaris que tracten de contrarestar les normes estatals amb mesures antifeministes. Propostes com la creació d’oficines per a dissuadir a les dones d’avortar a Alacant o la retallada del 30% dels funcionaris i funcionàries de la Fiscalia especialitzada en violència masclista a València”. Així, el text insta a què els governs impulsin o continuïn amb mesures com la modernització de la lluita contra la violència vicària, un sistema estatal de cures públic, l’equiparació de les famílies monomarentals a les famílies nombroses o la lluita contra el tràfic d’éssers humans i el racisme.

Els grups d’Esquerra Republicana i Junts per Gavà van donar el seu suport a la declaració, i el Partit Popular es va abstenir adduint que la declaració ha exclòs a altres grups i que no proposa cap acció per lluitar contra la desigualtat laboral. El grup municipal de Vox hi va votar en contra, segons van manifestar, perquè les polítiques aplicades per l’actual govern no han fet que hi hagi menys assassinats i agressions. També van carregar contra les polítiques trans, van relacionar l’augment d’agressions masclistes amb la immigració i van acabar exigint canvis radicals en les polítiques de protecció de les dones.

En un altre ordre de coses, el ple de febrer també va aprovar inicialment l’ordenança sobre la Zona de Baixes Emissions (ZBE), la modificació de diverses ordenances fiscals i el Pla d’Actuació Municipal (PAM) 2023 – 2027.