La sessió plenària de març, celebrada ahir a la tarda, va començar amb la lectura del manifest del Dia Internacional de les dones 2019 per part dels portaveus de tots els grups municipals i va finalitzar amb l’aprovació de dues declaracions polítiques, una d’elles a favor de la sanitat pública i l’altra relacionada amb el canvi climàtic. Per unanimitat va ser aprovada la presentada pel grup municipal Gavà Sí se Puede a proposta de Podemos Gavà en defensa del sistema sanitari i de l’atenció primària.
El portaveu de la formació, Miguel Herrera, va llegir el text amb una àmplia part expositiva que té com a primer dels acords “mostrar el suport de l’Ajuntament a tots i totes els professionals de la sanitat pública, les seves reivindicacions i drets”. En aquesta declaració, a més, s’insta ta al Departament de Salut de la Generalitat a dotar de més recursos a l’atenció primària, a l’obertura de nous serveis de prevenció, a fer una revisió de la ràtio de professionals per habitant, fer accessibles i suficients els serveis d’atenció primària i a impulsar la formació, la investigació i la innovació, entre altres propostes.
Tots els grups municipals van aprovar la declaració senyalant els arguments que van donar al desembre en un ple, en què també es va tractar el tema de la sanitat pública.
El portaveu de CiU, Ramon Castellano, va dir que “sóc un gran defensor de la sanitat pública i vull la millor qualitat per ella” i per tant donava el seu vot a favor però puntualitzava que “no cal utilitzar-la com a eina de campanya electoral quan no pertoqui, com tampoc altres elements bàsics com l’educació, l’habitatge o el treball”.
El regidor del PP, Josep Llobet, va dir: “Nosaltres també votarem a favor de la millora del sistema sanitari mantenint els mateixos arguments que vam utilitzar a la darrera declaració política que es va presentar”
De la seva banda, la regidora d’ERC , Marta Jiménez, també va ser clara i concisa: “Nosaltres igual, que vam fer a la declaració que es va aprovar a final d‘any, votarem a favor”.
El portaveu del grup municipal de Ciutadans, Miguel Ángel Ibáñez, va explicar el seu vot amb arguments semblants a la resta de grups que el van precedir “nosaltres no entenem l’interès de GSSP en presentar aquesta moció. Des de Ciutadans no hem variat la nostra posició des del mes de desembre i, per tant, votarem a favor i, en tot cas, els remeten a l’acta de la intervenció que vam fer el 20 de desembre”.
Finalment, el portaveu socialista, Jordi Tort, grup que va presentar el desembre una declaració sobre sanitat va dir: “Com la resta de companys, nosaltres també votarem a favor amb el mateix argumentari que vam fer servir per unanimitat el 20 de desembre”
El portaveu de GSSP, Miguel Herrera, després d’escoltar el posicionament de vot de tots els grups municipals va dir: “Esperàvem que, al menys, se l’haguessin llegit . Ja sabem que estan a favor de la sanitat pública, però no és la mateixa que la del desembre. Gràcies de totes formes pel suport de tots els partits”
Canvi climàtic
L’altra declaració política va ser la presentada conjuntament pel portaveu del grup del PSC, Jordi Tort i d’ERC, Albert Massana, en suport al moviment estudiantil Fridays four future i d’adhesió al manifest de la vaga del 15 de març contra el canvi climàtic. Tots els grups van votar a favor a excepció del PP que es va abstenir.
La moció està basada en el moviment estudiantil Fridays for future (Divendres per al futur) sorgit a Suècia després que una estudiant de 16 anys d’aquest país, Greta Thunberg, decidís l’any passat no anar a classe els divendres a la tarda per protestar contra la inacció del seu govern davant de l’escalfament global.
A més de donar suport al moviment entre els acord de la declaració hi ha el de “reivindicar als governs europeus l’adopció de mesures concretes per mitigar el canvi climàtic i els seus efectes “ i “apostar per una economia sostenible, justa i més vinculada al medi ambient, justament amb una transició energètica ràpida i justa”.
Altres temes
En aquesta sessió plenària també es van aprovar la contractació del servei de posada en marxa de la nova versió del programari actual del padró d’habitants, l’aprovació de l’expedient de capacitat acústica de Gavà i el conveni de col·laboració i d’encàrrec de gestions entre l’Agència de l’habitatge de Catalunya i l’Ajuntament de Gavà relatiu a l’Oficina Local d’Habitatge de Gavà.
El Ple va debatre, també, sobre la modificació del Pla General Metropolità per a què l’Ajuntament de Gavà pugui exercir el dret de tanteig i retracte al municipi. Els dos punts que presentava Gavà Si se Puede, a proposta de Podemos Gavà, però, no es van acabar votant perquè va prosperar una esmena a la totalitat presentada pel PSC. Així explicava el regidor de GSSP Juan Carlos Bondia la seva proposta “el tema del tanteig, rectracte és simplement que l’Ajuntament tingui l’opció de comprar habitatge, per a ús social, a preu assequible. Principalment per això hem presentat aquesta proposta. La tenen tots els grups polítics des de fa més d’un mes. Avui ens trobem que ens presenten aquesta esmena sense poder estudiar-la”. La tinenta d’alcalde de Ciutat i Territori, Rosa Fernandez, li va demanar rigor al regidor de GSSP “Si us plau senyor Bondia una miqueta de rigor. Nosaltres els vam explicar, en el seu moment, el per què de l’esmena a la totalitat: la seva proposta quedava curta. Hem de ser eficients amb les polítiques d’habitatge que fem i la seva, és la primera presentem quan des d’aquest ajuntament portem molts anys treballant en polítiques d’habitatge”.
Al no acceptar-se l’esmena a la totalitat del PSC per part de GSSP i ser aprovada per la resta de grups municipals ambdós punts es van retirar de l’ordre del dia.