Ple de març de 2019

El Ple de l’Ajuntament de Gavà ha aprovat, per unanimitat, 4 de les 3 declaracions polítiques presentades en la sessió del mes de febrer.

La primera va ser la presentada per ERC, amb esmenes del PSC, a favor de l’acollida de persones refugiades a través “de vies legals i segures per part dels estats europeus, com ara el reassentament, els visats d’asil i els corredors humanitaris” i també insta “al compliment de la Convenció de Ginebra sobre refugiats i demana a l’Estat espanyol que afronti els compromisos de reubicació i acollida en el termini més breu possible”. La declaració valora “l’esforç que estan fent en aquest àmbit les institucions públiques catalanes i les propostes del Govern de la Generalitat i alguns ajuntaments per localitzar espais d’allotjament i sensibilitzar l’opinió pública”, però entén que “els manquen recursos”, raó per la qual es “reclama al govern espanyol mitjans econòmics per gestionar de forma adient aquesta tragèdia”.

Des de CiU, Antoni Rafanell, diu que “és responsabilitat de tots treballar per fer polítiques d’acollida i sensibilització”. Des del PP, Mónica Parés, manifesta que “per resoldre aquest problema complex cal apostar per la solidaritat a través de polítiques tranversals d’àmbit europeu”. Des de GSSP, Miguel Herrera, ha criticat amb fermesa Europa que “dóna l’esquena al problema” i “només mirar cap a Veneçuela mentre Síria es dessagna”. Des de Cs, Francisco Gavilán, diu que “calen solucions europees i una solidaritat compartida, però amb responsabilitat per evitar l’auge dels populismes de qualsevol caire”. Des del PSC, Jordi Tort, també assenyala que “Europa no pot seguir mirant cap una altra banda” i recordava que “Espanya, amb el president Sánchez, va donar exemple acollint vaixells”.

La segona declaració política aprovada va ser la presentada pel PSC per “garantir el servei de pediatria als centres d’atenció primària” segons el portaveu del grup socialista, Jordi Tort, “això és urgent, ja que manquen uns 250 pediatres i molts infants han de ser atesos per metges de família, la qual cosa també contribueix al col·lapse del servei”. El text denuncia “la insuficient convocatòria de places de metges interns (MIR) i perquè no hi ha cap estratègia per facilitar la permanència dels especialistes a l‘Atenció Primària, ni facilitant una formació continuada, ni amb condicions laboral adequades”. La declaració apunta que davant aquesta situació “la Generalitat planteja redefinir la cartera de serveis de pediatria, però sense donar més detalls” i demana que “es faci un estudi de totes les necessitats al territori i estableixi accions i un calendari per reposar i dotar l’especialitat de pediatria als CAP’s, convocant les places que calguin”.

Des de CiU, Ramon Castellano, tot i estar a favor de “cobrir les mancances” critica que el PSC “d’electoralisme fent un reclam al qual no van donar resposta quan governaven”. Des del PP, Josep Llobet, assegura estar “a favor de qualsevol millora en matèria de salut per Gavà”. Des de GSSP, Miguel Herrera, afirmava que “la salut pública de qualitat és un pilar del benestar” i que “cal més inversió per revertir les retallades i millorar les condicions laborals del professionals”. Des d’ERC, Marta Jiménez, assenyala que “per fer millores efectives és important fer un estudi de les necessitats perquè l’estructura poblacional ha canviat” i precisa que “potser cal apostar per reorganitzar serveis amb nous models pluridisciplinars”. Des de Cs, Gloria Lasheras, posa en valor la sanitat pública i diu que “la seva pèrdua de qualitat ha estat generalitzada” i “la manca de pediatres evident”.

La darrera declaració presentada va ser la de GSSP a proposta de Podem “instant als governs català i espanyol a incrementar les inversions en transport públic, especialment en les línies de rodalies de tren, on els incidents són habituals en forma d’endarreriments o accidents més greus, com el patit el 8 de febrer amb un xoc que va provocar la mort d’una persona”. El portaveu d’aquest grup, Miguel Herrera, lamenta que “enlloc d’apostar pel transport col·lectiu s’hagi fet per l’alta velocitat per decisió política” i que “la manca de recursos no pot ser l’excusa quan s’han abocat 2000 milions d’euros per rescatar autopistes”. GSSP demana també que “ADIF faci un estudi de totes les vies de tren per detectar possibles problemes de senyalització i frenada i per avaluar riscos”, i que “disposi els mitjans per evitar accidents”.

Des de CiU, Ramon Castellano, està d’acord amb la petició i després de recordar que “les competències de Rodalies són estatals” considera que la falta d’inversió “és greu”. Des del PP, Josep Llobet, diu “estar a favor de tota millora que faci més segur i puntual el transport públic”. Des d’ERC, Marta Jiménez, també entén “desassenyada la inversió feta en l’alta velocitat quan el que cal és millorar el transport col·lectiu per aconseguir una mobilitat més efectiva i sostenible pel bé de la salut”. Cs, de veu de Miguel Ángel Ibáñez, considera la proposta “electoralista” perquè “no parlen del Metro, el Trambaix o els Ferrocarrils de la Generalitat” i recorda que “nosaltres sempre hem apostat pel transport col·lectiu quan ni PSOE ni PP, quan han governat, han fet res per millorar-lo”. Des del PSC, Jordi Tort, tot i “compartir la demanda” ha criticat “la manca de coherència d’ERC que ha dit no a uns pressupostos que suposaven 900 milions d’euros en infraestructures per Catalunya”.