Ple de Març del 2018
Sessió plenària de març

A la sessió plenària del mes de març, celebrada ahir, es van aprovar les 4 declaracions polítiques presentades. La primera Declaració que es va debatre va ser la del PSC en defensa de l’escola catalana “un model que funciona i ha funcionat a favor de la cohesió social”, va dir el portaveu del grup municipal, Miquel Àngel Diaz durant la presentació. La Declaració, que va ser aprovada amb els vots a favor del PSC, ERC, GSSP i CiU i els vots en contra de Cs i PPC mostra l’oposició de l’Ajuntament “a qualsevol instrumentalització de l’escola o de la llengua en finalitats electoralistes”, també referma “el compromís en la defensa d’un model d’escola no segregadora que faci de la igualtat d’oportunitats el seu principal objectiu” i a més expressa “el reconeixement a la comunitat educativa de Catalunya i també de Gavà que han estat i són claus en la implantació amb èxit d’aquest model d’escola catalana, com a eina de cohesió social i de promoció social”.

El grup municipal de Cs a través del seu portaveu, Miguel Ángel Ibáñez, va presentar una Declaració Política en què es demana que s’instal·lin barreres de seguretat per a motoristes en les carreteres catalanes. El primer dels acords del text és “exigir al Departament de territori i Sostenibilitat de la Generalitat d’aquells punts negres que siguin d’afectació a les competències de la Comunitat Autònoma de Catalunya, instal·lant la protecció pels motoristes o ciclistes”. A la Declaració també s’exigeix al Ministerio de Fomento “l’eliminació d’aquells punts negres” de les seves competències a les carreteres catalanes. La Declaració va ser aprovada amb els vots a favor de tots els grups a excepció del regidor de CiU, Antoni Rafanell que es va abstenir.

Els grups municipals d’ERC i CiU van presentar una Declaració Política conjunta en què es sol·licita la llibertat dels presos polítics i el seu trasllat a centres catalans. La Declaració, que van llegir el portaveu d’ERC, Albert Massana i el regidor de CiU, Antoni Rafanell i que incorporava esmenes del grup municipal socialista va ser aprovada amb els vots a favor del PSC, ERC, GSSP i CiU i els vots en contra de Cs i PPC. El portaveu del grup municipal va explicar el vot favorable perquè la declaració final, respecte a les dues inicials que s’havien presentat “ha canviat substancialment. El que diu, en essència el tex final, és que des del respecte a la independència judicial aquestes persones que estan en situació de presó vinguin a les presons de Catalunya. Això ho permet la nostra normativa”.

Entre els acords adoptats es diu que l’aplicació de la mesura cautelar com la presó preventiva adoptada pel Tribunal Suprem “dificulta la normalització de la situació política a Catalunya “ i es manifesta la solidaritat de l’Ajuntament “amb les famílies de les persones empresonades i els manifesta el suport davant del sotrac emocional i psicològic que pateixen”.

La darrera Declaració Política en defensa de les treballadores i treballadors de l’àmbit de la llar i de la cura de les persones va ser presentada pel portaveu del grup municipal de GSSP, Miguel Herrera i aprovada amb els vots de tots els grups municipals tret Cs i PPC que es van abstenir. Entre els acords aprovats s’insta al Congrés i al Govern de l’Estat Espanyol a ratificar el conveni 189 del OIT que obliga “a la equiparació dels drets laborals de les persones treballadores de la llar i a la resta de treballadores del Régimen General de la Seguretat Social”, se sol·licita la incorporació immediata “al Régimen General de la Seguretat Social” i es reclama que no es permeti “l’acomiadament lliure i que els tràmits de la Llei d’Estrangeria siguin més flexibles per a l’obtenció i renovació de les autoritzacions de residència i treball”.

En aquesta sessió plenària també es van aprovar inicialment les bases reguladores del concurs de música Phonolake, la modificació de les bases reguladores per a la sol·licitud i atorgament de subvencions de suport a les sortides curriculars i la renovació del conveni entre el Consell Comarcal del Baix Llobregat i l’Ajuntament per a la realització de les activitats de control de mosquits durant l’any 2018.

Entre el públic assistent al Ple hi havia ciutadans i ciutadanes que van desplegar pancartes de rebuig a l’atac perpetrat aquest mes al local de l’Ateneu Popular La Màquia i de Marea Pensionista.