Afganistan
El Ple es posiciona sobre la situació de les dones a Afganistan

El Ple Municipal de l’Ajuntament de Gavà celebrat ahir dijous, 30 de setembre, va aprovar per unanimitat de tots els grups municipals una declaració institucional sobre la situació de les dones a Afganistan després de l’arribada al poder dels talibans.

La declaració, que va ser llegida per tots els portaveus dels sis grups polítics amb representació en el plenari, deixa molt clara la “preocupació de la comunitat internacional i les institucions europees pel que suposa de vulneració dels drets humans, especialment vers les dones i les nenes, ja que sabem que en l’anterior govern talibà, entre 1996 i 2001, les dones no podien sortir soles de casa, ni anar al metge, ni estudiar, ni treballar, ni participar en la vida social o política. Les dones afganes tampoc tenien instruments per protegir-se de la violència masclista, a la que estaven exposades de manera permanent, i no podien decidir ni sobre el seu matrimoni ni sobre la seva maternitat”. El text constata que l’arribada de nou al poder dels talibans “pot suposar un retrocés en els avenços aconseguits per les dones en els últims 20 anys, i és que Afganistan necessita seguir avançant en igualtat i en drets”.

Per aquests motius, la declaració “reclama de manera urgent que tota la comunitat internacional, inclosa l’ONU i la Unió Europea, emprengui totes les accions que siguin necessàries per evitar aquesta tragèdia, recolzant la vida, la seguretat i els drets de les dones afganes. En el diàleg amb els talibans, els drets i les llibertat de les dones i nenes no estan en venda i s’han de respectar, estem parlant de Drets Humans”.

Tanmateix, s’exigeix “complir amb els compromisos adquirits dins dels objectius de desenvolupament sostenible, on el cinquè entén la igualtat entre homes i dones com un dels fonaments per construir un món pacífic, pròsper i sostenible, i es compromet amb la ciutadania plena de les dones, per la qual és imprescindible l’eliminació de totes les formes de discriminació i de la violència masclista en qualsevol de les seves manifestacions”.

La declaració dona suport explícit de l’Ajuntament de Gavà, “com administració pública, a totes les accions que tinguin per objectiu evitar que es vulnerin els drets fonamentals de les dones i les nenes a Afganistan, inclòs el seu dret a decidir sobre la seva educació, ocupació, i participació política, eradicant el matrimoni forçat i el matrimoni infantil”.

El text també insta “al Consell Europeu i a la Comissió Europea a facilitar la gestió de corredors humanitaris des de l’Afganistan fins la UE per totes les dones i nenes en perill de persecució, i cridem als estats membres de la UE a obrir les seves fronteres per donar una solució responsable i solidària a aquest drama humanitari”.