ple

El Ple del mes de novembre va aprovar ahir una declaració institucional amb motiu del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència vers les Dones, subscrita per tots els grups polítics excepte Vox. Els representants de PSC, ERC, PP, En Comú Podem Gavà i Junts, van llegir de manera conjunta el text, que afirma que “les violències masclistes són el principal problema de seguretat pública que té el país”. La declaració afegeix que la lluita feminista en tots els àmbits de la societat ha permès posar el problema de la violència masclista en el centre del debat, però que encara queda molta feina a fer. Per això, conclou, “les institucions del país ens comprometem a dedicar tots els esforços i recursos necessaris per garantir el dret de les dones a una vida lliure de violències masclistes”, amb “una resposta integral i amb polítiques públiques transformadores i valentes”.

La part resolutiva del Ple va incloure, entre d’altres, l’aprovació del Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de Gavà per als pròxims cinc anys. També l’aprovació inicial per a la modificació del servei d’estacionament de vehicles per temps limitat i sota control horari, per establir les zones verda i taronja a Gavà Mar.

A la part de control es van presentar quatre declaracions polítiques, dues de les quals van ser aprovades. En Comú Podem Gavà va presentar una moció sobre la regulació de l’ús dels dispositius mòbils per part del Departament d’Educació. Miguel Herrera, portaveu de la formació morada, va exposar que està demostrat que “l’ús excessiu dels mòbils en l’adolescència genera efectes sobre la salut física, efectes psicològics i també efectes neuropsicològics”. També va fer referència als amplis beneficis, però també riscos d’una societat digital i tecnològica, i a “l’existència de xarxes de famílies que s’han posat en marxa per limitar i endarrerir l’accés als mòbils per a adolescents i joves”. Per això ECP va proposar instar a la Generalitat i a l’Estat a establir una normativa o directrius clares per garantir la no utilització dels telèfons mòbils als centres educatius, en un procés dialogat amb la comunitat educativa. La declaració va comptar amb el suport unànime de tots els grups municipals.

L’altra declaració política aprovada va ser la presentada pel PSC, sobre el finançament dels ens locals. L’encarregat d’exposar-la va ser el portaveu dels socialistes, Jordi Tort, que va dir que, davant l’impacte negatiu de diverses crisis, com l’augment del preu de les matèries primeres i el cost dels serveis que donen els ajuntaments, aquests “han hagut de recórrer a les poques figures impositives que disposem per a fer front a aquestes circumstàncies”. També va deixar clar que “cal abordar de forma definitiva un finançament dels diferents territoris de l’Estat més transparent i just, que acabi amb l’actual dèficit fiscal de Catalunya, que és un greuge afegit per a la ciutadania”. Per això, a la declaració insten a l’Estat i la Generalitat a fer una reforma estructural de finançament dels ens locals i una taula de negociació amb les entitats municipalistes més representatives. El text es va aprovar amb el vot a favor d’ERC, ECP i Junts per Gavà, l’abstenció del PP i el vot en contra de Vox, que la va rebutjar per venir impulsada per dues associacions (l’Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya) que, segons creuen, donen suport al separatisme.

La part final del Ple de novembre va estar dedicada als precs i preguntes dels diferents grups municipals.