atur juvenil
Un moment de la intervenció d'Isidre Casas per defensar la seva declaració política

El Ple Municipal va acordar ahir “instar a les administracions competents a impulsar i actualitzar els plans estratègics d’ocupació juvenil per incrementar l’ocupació laboral i reduir la temporalitat dels contractes entre joves menors de 30 anys”. Aquesta era la principal proposta de resolució que contemplava la declaració política presentada per Junts per Gavà (JUNTS) que demanava “mesures urgents per tal de lluitar contra l’atur juvenil”, i que va acabar sent aprovada per unanimitat de tots els grups polítics del plenari.

Altres mesures que es demanen en aquesta declaració, i que per tant tots els grups polítics del Ple fan seves, passen per “instar al govern espanyol a impulsar reformes en l’àmbit laboral que fomentin la contractació indefinida, a través d’una simplificació dels contractes”, per “garantir una atenció individualitza integral als aturats prestant especial atenció als joves aturats de llarga durada”, i per instar de nou al govern espanyol a “desenvolupar la llei de treball a distància per garantir els drets laborals dels joves i establir un marc de seguretat laboral en matèria d’acció digital”, entre d’altres.

Mónica Parés, portaveu del Partit Popular (PP), va recolzar “el fons” de la declaració política de Junts, però va matisar que “per donar estabilitat laboral als joves cal també estabilitat política en tots els que poden crear empreses, inversions, llocs de treball, i veure Catalunya com el motor econòmic d’Espanya que mai hauria d’haver deixar de ser. I aquí no poden negar la realitat: 7.000 empreses han marxat de Catalunya des de l’inici del procés, segons dades de principis de 2021”. Parés va acabar la seva intervenció recordant que “la meitat d’aquestes 7.000 empreses s’han traslladat a Madrid”, i va etzibar al portaveu de Junts, Isidre Casas, que “ara la feina la tenen vostès amb el nou govern de la Generalitat de Catalunya, prenguin nota de les polítiques d’obertura i de llibertat d’Ayuso i tindran alguna cosa a guanyar”.

Des de Podemos (PODEMOS), el seu portaveu, Miguel Herrera, va destacar que a Espanya “tenim gairebé un 40% de taxa d’atur juvenil, el que és una dada terrible i preocupant”, i també va recordar que “a Catalunya, l’atur en menors de 25 anys és del 34%, i entre els menors de 20 anys és del 55,4%”. En conseqüència, va qualificar les mesures proposades com a “necessàries i urgents”, i va demanar “un compromís social que, de no portar-se a terme, podria portar a un greu trencament social en capacitats, accés a la vida d’adult, i desigualtat social”.

Per part de Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), el portaveu taronja, Miguel Ángel Ibáñez, va constatar també la greu situació laboral que pateixen els joves espanyol i va destacar que “tenim que ser capaços de posar-nos d’acord tots els partits amb representació per crear les condicions que permetin oferir als joves una esperança real de futur personal i laboral”.

Des d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), la seva portaveu, Marta Jiménez, va assegurar que “s’han d’explorar totes les mesures que es puguin prendre per reduir un atur juvenil que és alarmant i que pràcticament no té paral·lelisme a tota Europa”. Tot i això, Jiménez va destacar que aquest “no és un problema de formació perquè tenim els joves més formats de tota la nostra història, el que no tenim és un model econòmic que els pugui donar cabuda”.

Finalment, el portaveu del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Jordi Tort, va voler destacar que “el nostre grup va introduir esmenes en aquesta declaració per tal que d’alguna manera es responsabilitzés també al govern de la Generalitat de la situació de l’atur juvenil, atès que entenem que és una competència que, en aquest cas, està delegada a la comunitat autònoma i per tant el govern de la Generalitat té molta responsabilitat”.

Així doncs, declaració política de Junts aprovada per unanimitat amb, per cert, torn de paraula final d’Isidre Casas per, entre d’altres coses, respondre a la portaveu del PP, Mónica Parés: “Malauradament, la senyora Ayuso no és la nostra referent, i de fet tenim altres referents que des del nostre punt de vista estan més preparats, encara que a vostè li sembli mentida”.