Ple Municipal
El Ple Municipal aposta per derogar la reforma laboral del PP

El Ple Municipal de l’Ajuntament de Gavà es va posicionar ahir a favor de “recuperar els drets dels treballadors i derogar la reforma laboral”, que era l’encapçalat d’una declaració política presentada en aquest sentit pel grup municipal de Podemos (PODEMOS). Els morats van comptar amb el vot favorable dels grups del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), i Junts per Gavà (JUNTS), mentre que el Partit Popular (PP) va votar en contra i Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs) es va abstenir.

Entre els punts d’acord de la declaració, que va llegir el portaveu de Podemos, Miguel Herrera, en destaca que el plenari “instarà al govern de l’estat a consolidar el creixement i la creació d’ocupació estable i de qualitat, amb especial atenció a joves, majors de 55 anys i a les dones, situant aquest objectiu en el centre de les mesures dels plans de recuperació, transformació i resiliència”. A més, també es demana “culminar en el marc del diàleg social la modernització de la normativa laboral a partir d’una nova llei del mercat laboral que derogui i anul·li els efectes de la reforma laboral del partit Popular, per tal de recuperar els drets arrabassats per aquesta”.

Mónica Parés, portaveu del PP, per motius obvis no va trigar a mostrar el seu desacord amb aquesta declaració política: “Molt es vanagloria el president del govern de que es creen nous llocs de treball, i quina política laboral s’està portant a terme a Espanya per tal que això passi? La de Portugal? La de França? ¿O la regulació laboral del Partit Popular? Així que no serà tan dolenta”.

Isidre Casas, portaveu de Junts per Gavà, va argumentar el vot favorable de la seva formació destacant que “hi ha dades objectives que no es poden obviar a l’hora de valorar la reforma del 2012, i per exemple hi ha quatre aspectes en que l’estat espanyol ocupa el darrer lloc de la Unió Europea en matèria laboral: nivell d’atur, nivell d’atur juvenil, taxa de temporalitat, i fracàs escolar. Caldria doncs, corregir el que no funciona, retornar drets col·lectius que es van perdre, i incloure fórmules que permetin realment modernitzar el mercat de treball”.

Francisco Gavilán, portaveu de Ciutadans, va argumentar l’abstenció del seu grup destacant que “la derogació de la reforma laboral s’ha convertit en el nou mantra del govern espanyol per vendre fum comunicatiu, sense sostenir un debat profund i basat en l’evidència sobre les mancances del mercat laboral. Ens temem que les polítiques comunistes i restrictives d’Unidas Podemos portin a Espanya a una situació de més atur, només s’ha de veure que la llei “rider” l’únic que ha aconseguit és més atur: parlaven d’empreses que exploten als seus treballadors, i Deliveroo es marxa d’Espanya pagant 45 dies per any treballat als seus treballadors, en comptes dels 20 que marca la llei. Si Unidas Podemos no estigués en el poder, aquests 3.500 “riders” no estarien al carrer”.

Marta Jiménez, portaveu adjunta d’ERC, va agrair que Podemos hagi acceptat les esmenes que va proposar la seva formació, però va destacar que, “tot i que el nostre posicionament ja era favorable d’entrada a aquesta declaració, ens sorprèn que el partit que té les competències perquè està en el govern que és competent per fer aquestes reformes legals, vingui al Ple de l’Ajuntament de Gavà a demanar que nosaltres demanem al govern que faci aquestes reformes. Esperem que el govern espanyol no esperi al resultat d’aquesta votació i derogui la reforma laboral del 2012”.

Per últim, Jordi Tort, portaveu dels socialistes, no va dubtar en assegurar que “l’objectiu del govern que presideix Pedro Sánchez és eliminar les retallades i les limitacions lesives dels drets del treballadors que el PP va imposar en la seva reforma laboral de 2012. En qualsevol cas, res es modificarà en relació a la reforma laboral sense l’acord dels sindicats i els empresaris, i això serà mitjançant el diàleg social i cercant, com és lògic, el recolzament d’altres forces polítiques”.