Ple Municipal
El Ple Municipal, a favor d’aplicar mesures contra l’increment del preu de la llum

El Ple Municipal de l’Ajuntament de Gavà es va posicionar ahir a favor d’aplicar “mesures urgents contra l’increment desmesurat del preu de la llum”. Ho va fer arran d’una declaració política presentada pel grup municipal de Junts per Gavà (JUNTS), que va ser aprovada per unanimitat dels sis grups amb representació en el plenari gavanenc: el Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Esquerra Republicana de Catalunya (ERC), Ciutadans, Partido de la Ciudadanía (Cs), Podemos (PODEMOS), el Partit Popular (PP), i, òbviament, Junts per Gavà.

Entre els punts d’acord de la declaració política en destaca que el consistori “instarà al govern d’Espanya a aplicar mesures urgents sobre aquest greuge energètic, i a la comissió d’estudi creada a tal efecte instar-la a treballar de manera eficient i a trobar solucions immediates”. El portaveu de Junts, Isidre Casas, també va demanar als seus companys mitjançant aquesta declaració a instar al govern espanyol per tal que “la factura de la llum a finals d’any sigui semblant a la de 2018, tal i com es va comprometre l’executiu espanyol”.

Mónica Parés, portaveu del PP, va anunciar el seu vot favorable “per convicció, però també perquè va de la ma de la campanya que ha iniciat el Partit Popular a tota Espanya i que, sota el lema de “Sánchez, apaga y vete”, vol expressar la seva oposició a l’increment dels preus de la llum però, especialment, la manca de sensibilitat amb els afectats”. I en relació a la promesa del govern de Pedro Sánchez de que els espanyols pagarem de llkum més o menys el mateix que el 2018, Parés va assegurar que “per tal que això passés, el preu del rebut del mes de desembre hauria de baixar un 60% i, tot i que s’apropa el Nadal i es poden complir desitjos, la política és una altra cosa”.

Miguel Herrera, portaveu de Podemos, també va justificar el seu vot favorable centrant el seu argumentari en la producció de l’energia elèctrica: “El gener de 2021 ja vam presentar en aquest Ple una moció sobre la molt necessària remodelació del mercat energètic al nostre país, esperem que la descentralització de la producció d’energia sigui una realitat i que, en lloc de beneficiar als grans oligopolis elèctrics incrementant encara més els seus beneficis, es pugui arribar a un model de producció de proximitat basat en energies netes i renovables”.

Tot i que Ciutadans també va votar a favor d’aquesta declaració política presentada per Junts, Miguel Ángel Ibáñez, regidor dels taronges, va voler matisar la part expositiva de la declaració: “Vostès parlen de “decidir per nosaltres mateixos”, i aquí tornem a estar en el de sempre, la meravella és sempre el que fem nosaltres. En aquesta illa que els agradaria que fos Catalunya, els pregunto com independentistes quines solucions implementarien, què farien davant del tancament l’any 2034 de la darrera central nuclear, com compensarien el 54,9% de la producció d’electricitat de tota Catalunya que es deixaran de produir cada any”.

Miquel Rosselló, portaveu d’ERC, va explicar en la seva intervenció per raonar el vot favorable de la seva formació que “l’estat espanyol sembla que no té gaire presa en fer la transposició de les normatives europees per tal de regular d’una vegada per totes el mercat energètic espanyol. És aquí on les grans empreses dominants del sector energètic, que formen part de l’IBEX 35 i estan assessorades per ex-presidents del govern espanyol, no tenen un interès prou manifest en accelerar aquest procés: el sector energètic és un pastís massa sucós repartit entre ben pocs, i no volen que se’ls hi acabi el xollo”.

Per últim, Jordi Tort, portaveu dels socialistes, es va referir també, igual que els seus companys de plenari, al mercat energètic en argumentar que “el problema del mercat elèctric ve molt relacionat amb el model energètic que tenim, i és que al final la pujada del preu del gas és el que està afavorint la pujada del preu de l’energia elèctrica, i això només ho curem fent un canvi de model a Espanya però també a Catalunya, ja que el govern català també té competències en aquest àmbit”.